x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fertilizarea in vitro. Ce trebuie să știi dacă vrei să faci un copil cu bani de la stat

Fertilizarea in vitro. Ce trebuie să știi dacă vrei să faci un copil cu bani de la stat

de Magda Bucur    |    11 Aug 2015   •   18:33
Fertilizarea in vitro. Ce trebuie să știi dacă vrei să faci un copil cu bani de la stat
Sursa foto: andresrimaging/Getty Images/iStockphoto

Pentru cuplurile care nu reușesc să aibă copii, fertilizarea in vitro poate fi o opțiune. În 2015, prin programul național de fertilizare in vitro și embriotransfer, Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 1,8 milioane de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare. Autoritățile estimează că în jur de 300 de cupluri vor beneficia de acest program.

Totuși, pentru cei care vor să încerce, informațiile nu sunt întotdeauna la îndemână. Deși clinicile care au intrat în pro gram au fost anunțate încă din luna mai, pe siteurile celor mai multe dintre ele nu există nici acum date despre în scri erea dosarelor. De exem plu, în Bu curești, din cele șase clinici par ticipante, nu mai două au afișat pe siteurile lor informații pentru cuplurile do ritoare.

Analizele preliminare nu sunt decontate de către stat

Este important de știut că Ministerul Sănătății a impus un lung șir de criterii pentru selecția cuplurilor care vor beneficia de program. O parte dintre procedurile pe care le implică fertilizarea in vitro nu sunt suportate de stat. Printre acestea se numără analizele preliminare, anestezia generală la prelevarea ovocitelor sau diagnosticul genetic al embrionilor.

„Numai un nu măr limitat de pacienți beneficiază de finanțare, așa încât vă în cu rajăm pe toți cei interesați să nu întârziați cu depunerea do sarelor, pentru a avea șanse cât mai mari de a fi incluși în program în acest an. Selecția cuplurilor se va face la nivelul clinicii în baza criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății, astfel încât procesul accesării programului să fie mult simplificat, iar costul evaluării dosarului este de 300 lei. Pot adera la program și cuplurile care nu sunt căsătorite, însă se pot înscrie doar femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani. Un alt criteriu important este ca membrii familiei să aibă obligatoriu calitatea de asigurat în sistemul național de asigurări de sănătate. De asemenea, va fi decontată o singură procedură FIV în valoare de 6.188 lei, iar medicația hormonală și monitorizarea tratamentului nu sunt incluse în program”, explică dr. Laura Dracea, Director Medical al Clinicii Gynera, una dintre clinicile participante la program.
 

×
Subiecte în articol: fertilizarea în vitro