x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Celule suşe pot regenera muşchiul inimii afectat de infarct

Celule suşe pot regenera muşchiul inimii afectat de infarct

de Magda Marincovici    |    30 Ian 2014   •   18:47
Celule suşe pot regenera muşchiul inimii afectat de infarct

Celule suşe “inteligente” folosite pentru a repara o inimă afectată de un atac de cord. Este o cale studiată de mai bine de un deceniu care, treptat, ar putea deveni un tratament valabil în perspectiva anului 2016. Autoritatea Americană pentru Sănătate (FDA) a dat undă verde Cardio3 BioSciences, o societate biofarmaceutică belegiană, de efectuare a testelor tratamentelui C-Cure pe un lot important de pacienţi. Este un remediu administrat în insuficienţă cardiacă de origine ischemică, alt fel spus în cazul unei inimi ce a trecut printr-un infarct.

Testele din fază a III-a reprezintă cel mai avansat punct în domeniul terapiilor celulare pentru bolile cardiace, ce ar putea permite evitarea soluţiei transplantului de cord.
Cardio3 este deja testat în mai mult ţări europene.

Informaţiile privitoare la 500 de pacienţi vor fi colectate şi se speră că ele vor confirma rezultatele obţinute în testele pe loturi mici,  prezentate anul trecut în revista ştiinţifică American College of Cardiology.

C-Cure se bazează pe o tehnologie, spusă cardiopoietică”, aparţinând profesorilor Andre Terzic şi Atta Behfar de la Mayo Clinic (Minnesota). Primul avantaj al acestei terapii, numite autologă, este că elimină riscurile respingerii imunitare. Celule suşe mature sunt prelevate din propria măduvă osoasă a pacientului, apoi sunt programate in vitro pentru a deveni celule cardiace. Celulele cardioreparatoare (600 milioane prin administrare) sunt injectate în miocard cu ajutorul unui cateter special. Această operaţie nu necesită chirurgie cardiacă. Cateterul este ghidat prin ecografie, este inserat în artera femurală sub o uşoară anestezie. Celule injectate sunt capabile de a regenera ţesutul necrozat.


×
Subiecte în articol: celule susa