Campania „Save lives: clean your hands – Salvaţi vieţi, spălându-vă pe mâini!”, lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, anul acesta se derulează sub sloganul „O igienă corectă, un act medical sigur”. Sloganul propus pentru acest an de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost inspirat dintr-o realitate. Astfel, potrivit OMS, la nivel global, cu totul surprinzător, personalul medical este cel care ignoră, în medie, în 60% din situaţii să se spele pe mâini chiar când acest gest se impune, de exemplu, la începutul şi după consultarea pacienţilor. Campania – a treia – lansată de OMS are ca scop sensibilizarea unui număr cât mai mare de persoane asupra importanţei pe care o are spălatul mâinilor pentru protecţia de infecţii.
Trebuie ştiut că o parte dintre infecţiile luate în spital sunt transmise şi prin intermediul mâinilor nespălate, fiind o explicaţie a faptului că de prea multe ori pacientul este nevoit să constate că se internează într-un spital pentru o boală şi revine acasă cu altele. Infecţiile nozocomiale sau intraspitaliceşti sunt o realitate valabilă oriunde în lume. Importante sunt măsurile luate pentru a le ţine sub control. La Clinica Mangiagalli din Milano se acordă un bonus de 3.000 de euro pe an asistentelor medicale care se spală temeinic pe mâini. Pentru aceasta, spitalul alocă anual aproximativ 200.000 de euro. Şi a meritat, deoarece iniţiativa „Cu mâinile curate” a permis reducerea într-un an cu 30% a infecţiilor nozocomiale în unitatea medicală unde sunt îngrijiţi copii născuţi prematur. Infecţiile intraspitaliceşti apar cel mai frecvent la pacienţii care au fost intubaţi mai multe zile, dar şi la cei cu imunitate scăzută: copii, vârstnici, femei gravide.
Spălatul pe mâini reprezintă cea mai simplă şi mai eficientă metodă de a reduce riscul unui mare număr de infecţii atât în unităţile medicale, cât şi în celelalte medii. Hepatita, botezată în mod sugestiv „boala mâinilor murdare”, este frecventă în ţara noastră, cu vârfuri înregistrate la fiecare început de an şcolar în comunităţile de elevi. Virusurile herpetice sunt răspândite prin contactul cu mâinile murdare.
Dar, din punct de vedere al incidenţei, pe primul loc se plasează bolile diareice, cu multiple etiologii, de la dizenterie la enterovirusuri etc., a căror pătrundere în organism este facilitată de mâinile murdare. Ele se caracterizează prin simptome de deshidratare, care pot pune viaţa în pericol mai ales la copilul mic. Infecţiile cu enterovirus sunt extrem de periculoase din două considerente: provoacă boala diareică şi posibile complicaţii la nivelul sistemului nervos central.