x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diabet şi cancer de la prăjeli! Cartofii şi pâinea rumenite, boabele de cafea arse, unii biscuiţi şi cipsuri conţin substanţe toxice

Diabet şi cancer de la prăjeli! Cartofii şi pâinea rumenite, boabele de cafea arse, unii biscuiţi şi cipsuri conţin substanţe toxice

de Magda Marincovici    |    08 Apr 2014   •   22:14
Diabet şi cancer de la prăjeli! Cartofii şi pâinea rumenite, boabele de cafea arse, unii biscuiţi şi cipsuri conţin substanţe toxice

Cartofii prăjiţi, pâinea prăjită, biscuiţii, boabele de cafea arse şi mai toate alimente rumenite în profunzime ar putea accelera apariţia unor boli severe: diabet, hipertensiune arterială, cancer. Este opinia Academiei franceze de farmacie, verificată prin studii minuţioase. Este vorba de alimente cum ar fi cartofii prăjiţi, cipsuri, unele cereale, chiar boabele de cafea, precizează profesorul Eric Boulanger de la Universitatea din Lille, care studiază produşii de glicare avansată (AGE – advanced glycation end products). Aceşti produşi se pot forma spontan în organismele vii, dar şi în timpul preparării alimentelor, mai ales cele bogate în zahăr şi grăsimi, modificate sub efectul tratării la temperaturi foarte ridicate (reacţia Maillard). Prelucrarea termică neraţională a alimentelor poate fi responsabilă de producerea unor reacţii complexe în acestea, generatoare a unor compuşi toxici. S-a stabilit că tratamentele termice dure, aplicate produselor alimentare, în special atunci când prelucrarea se face la temperaturi peste 350°C, pot duce la formarea de substanţe nocive. S-au găsit hidrocarburi policiclice aromatice în produsele afumate, cafea, înlocuitori de cafea, cacao, friptură la grătar etc.

Studiul Academiei franceze de farmacie demonstrează că efectele acestor substanţe nocive se acumulează în organism fiind la baza declanşării diabetului, insuficienţei renale etc.
Porţiunile arse din alimentele prăjite la temperaturi mari conţin acrilamidă, un produs de glicare alimentară, descoperit în 2002 de cercetătorii suedezi. Ei au stabilit că acrilamida are potenţial cancerigen şi neurotoxic, la finalul unui şir de studii efectuate pe celulele animalelor de laborator. Comitetul de experţi FAO şi ai OMS însărcinat cu problemele din  domeniul aditivilor atrage atenţia că opt alimente ar fi responsabile cu 80% din cantitatea de acrilamidă din organismul nostru. Aceste alimente sunt: cartofii prăjiţi, cartofii rumeniţi la cuptor, chipsuri, cereale, pâine prăjită, biscuiţi, pâine albă, cafea.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că “anumite alimente care conţin acrilamidă, chiar în cantităţi mici, homeopate, pot fi mai periculoase decât cele care conţin cantităţi mari, dacă sunt consumate zilnic. În acest sens, Uniunea Europeană atrage atenţia că un microgram de acrilamidă zilnic poate afecta serios sănătatea consumatorului. 

Faptul că delicioşii cartofi prăjiţi conţin cantităţi mari de acrilamidă s-a mai auzit. Dar mai puţin ştiu că şi boabele de cafea au acelaşi ingredient periculos. Vestea bună este că pentru a aduna din cafea o cantitate periculoasă de acrilamidă ar trebuie să bem mai mult de 2-3 ceşti câte sunt recomandate zilnic.

Prof. dr. Mencinicopschi ne recomandă să ne abţinem de la cartofi prăjiţi, deoarece sunt garnisiţi cu cantităţi alarmante de acrilamidă. “Din punct de vedere al cantităţii de acrilamidă, o porţie de cartofi este echivalentă cu 60 de ceşti de cafea”, spune prof. Mencinicopschi. Într-un recent articol apărut în Le Monde, prof. Boulanger face referire la un studiu efectuat în SUA pe oameni şi animale, care arată că AGE ar putea fi la originea tulburărilor premature de memorie şi a modificărilor cerebrale similare celor observate la pacienţii cu Alzheimer. De asemenea, prof. Boulanger a probat legătura dintre AGE şi accelerarea îmbătrânirii vaselor de sânge prin accentuarea rigidităţii acestora, precum şi legătura dintre AGE şi hipertensiune. 


×
Subiecte în articol: cancer