x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diagnosticat cu psoriazis? Iată ce dietă te poate ajuta să ții boala sub control

Diagnosticat cu psoriazis? Iată ce dietă te poate ajuta să ții boala sub control

15 Dec 2016   •   19:30
Diagnosticat cu psoriazis? Iată ce dietă te poate ajuta să ții boala sub control
Sursa foto: Ridofranz/Getty Images/iStockphoto

Psoriazisul este o afecțiune autoimună care apare mai ales la adulți și se caracterizează prin piele uscată, cu aspect de solzi, care se decojește și provoacă mâncărimi. Petele roșiatice, cu aspect de crustă apar din cauza faptului că organismul produce celule epitaliale mai mult și mai repede decât în mod normal.

Psoriazisul este o boală pe viață. Tratamentul vizează mai ales reducerea producției de celule epiteliale, pentru a reduce apariția petelor. De obicei, acesta este topic, pentru reducerea iritației și a pruritului, dar și pe cale orală, pentru reducerea inflamației.

Chiar dacă nu poate fi tratată definitiv, afecțiunea poate fi ținută sub control printr-o medicație adecvată și, spun specialiștii, printr-un regim alimentar echilibrat. Eliminarea glutenului, alegerea unor alimente sărace în calorii și cu proprietăți anti-inflamatoare pot avea efecte benefice asupra unui organism afectat de psoriazis. Iată câteva dintre sfaturile nutriționiștilor:

Evitați zahărul. Excesul de zahăr amplifică inflamația din organism, așa că dacă vă țineți departe de dulciuri faceți un prim pas spre o stare mai bună.

Beți multă apă. Apa hidratează organismul, mai ales pielea și îmbunătățește astfel textura, aspectul și felul în care se simte pielea dumneavoastră.

Evitați glutenul. Unii dintre pacienții care suferă de psoriazis suferă în același timp și d eboala celiacă, o afecțiune cauzată de intoleranța la gluten. O dietă bazată pe alimente fără gluten, poate îmbunătății starea de sănătate a acestor persoane.

Eliminați grăsimile trans. Uleiurile hidrogenate, sursa principală a grăsimilor trans, sunt întâlnite mai ales în produsele prăjite. Ele pot cauza inflamație în organism, așa că trebuie evitate de persoanele cu psoriazis.

Alegeți alimente anti-inflamatoare. În general este bine să consumați alimente care nu produc inflamație în organism, precum legume, fructe de pădure, nuci, semințe și condimente.

În general, specialiștii sunt de părere că dacă veți integra în dietă alimente mai pline de nutrienți și le veți elimina pe cele de tip junk food, veți elimina inflamația din organism și astfel unele simptome ale psoriazisului vor putea fi ținute sub control.

×