x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Diete la modă: siluetă perfectă vs. sănătate

Diete la modă: siluetă perfectă vs. sănătate

de Georgiana Ionita    |    07 Apr 2016   •   08:38
Diete la modă: siluetă perfectă vs. sănătate

Talia de viespe, obrazul subțire și tinerețea veșnică sunt idealuri pe care omul modern le dorește uneori chiar și cu prețul sănătății. Există numeroase diete, programe, tratamente, stiluri și filozofii de viață, numite sugestiv “minune”, care promit pierderea kilogramelor nedorite rapid și fără efecte adverse, dar acestea nu se bazează întotdeauna pe dovezi științifice riguroase, nu sunt eficiente pe termen lung și pot avea efecte devastatoare asupra organismului. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă asupra dietelor care promovează o alimentație dezechilibrată și care pot duce chiar la complicații medicale. Împreună cu doamna dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezbătut câteva dintre cele mai populare diete la ora actuală: Dukan, Oshawa, Paleo și Rina.

Dieta Dukan

Celebra dietă Dukan promite scăderea rapidă și considerabilă în greutate printr-un meniu disociat hiperproteic. Regimul presupune reducerea carbohidraților din organism, bazându-se pe un consum excesiv de grăsimi și proteine. Programul se desfășoară în 4 faze - atac, croazieră, consolidare și stabilizare permanentă – dintre care primele două sunt pentru slăbit și următoarele două, pentru menținere.
Meniul din etapa de atac este strict proteic (carne, lapte degresat, ouă și lactate cu 0% grăsime) și poate dura până la o săptămână.
În etapa de croazieră se alternează zilele de regim bazat în totalitate pe proteine cu zile în care sunt permise și unele legume. Această fază poate dura de la 5 zile până la câteva luni.
A treia etapă, cea de consolidare, durează câte 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut, însă este mult mai permisivă față de primele două  faze, acum fiind permisa reintroducerea treptată a fructelor și a  cerealelor.
Ultima etapă, care constituie stabilibizarea permanentă, are o singură regulă, dar care trebuie urmată toată viața: fiecare joi este ziua dietei proteice!


Părerea Medicului

Este o dietă bogată în proteine, care pornește de la ideea că proteinele sunt cheia scăderii ponderale și nu numărarea caloriilor, dar rezultatele nu au fost evaluate în studii științifice. Dacă este ținută conform recomandărilor, are ca efect scăderea ponderală rapidă, în primele două faze. Oferă sațietate, dar este costisitoare, dificil de urmat de către cei care nu sunt mari consumatori de carne și poate aduce riscuri pentru sănătate pe termen lung (cancer, boli cardiovasculare), iar prin eliminarea completă a unor grupe mari de alimente poate genera deficite nutriționale. Are ca efecte adverse astenie, apatie, amețeli, respirație neplacută, constipație. Dacă nu sunt urmate toate fazele, menținerea siluetei este ca și inexistentă, iar în șase luni greutatea pierdută este înapoi.

Regimul Oshawa- Dieta Macrobiotică

Fondatorul dietei macrobiotice, George Oshawa, un filozof japonez, susține că s-a vindecat de tuberculoză la vârsta de 17 ani, urmând acest regim și promovează acest stil de viață care are ca scop crearea armoniei dintre corp, minte și mediul înconjurător prin intermediul unei alimentatii integrale, “vii”.
În regimul de detoxifiere de 10 zile se consumă exclusiv grâu, orz, ovăz, secară, mei și hrișcă, prelucrate minim, și apă.
Pe termen lung, este o dietă aproape vegetariană, bazată pe consumul de cereale integrale,  legume, ceai verde, alge marine, pește, fructe, semințe și nuci. Se recomandă alimente de sezon, din surse locale. Carnea și zahărul sunt considerate surse de dezechilibru în corp.

Părerea Medicului

Este o dietă simplă, cu alimentație naturală, care promovează prevenția bolilor și o stare optimă de sănătate. Are ca efect scăderea progresivă în greutate, scăderea inflamației din organism și ameliorarea anumitor afecțiuni. Dacă este corect ținută, este echilibrată din punct de vedere al nutrienților, are index glicemic scăzut și este bogată în potasiu în detrimentul sodiului. Dacă este intrepretată greșit, poate deveni o alimentație dezechilibrată, cu deficite de proteine, fier, calciu, zinc, vitamina B12, vitamina D.
Dieta macrobiotică este încercată mai puțin pentru scăderea ponderală și mai mult pentru ameliorarea anumitor afecțiuni cronice în care metodele clasice de tratament nu dau rezultate.
 Se consideră că trei factori contribuie la revenirea stării de sănătate:
- calitatea, cantitatea și combinațiile de alimente;
- activitatea fizică regulată;
- gândirea pozitivă.


Dieta Paleo

Constă în urmarea regimului alimentar al omului cavernelor (vânător și culegător): carne, pește, fructe, legume, nuci, și exclude consumul de lactate, leguminoase, cereale, zahăr rafinat și  alimente procesate.

Părerea Medicului

Nu consider că în momentul de față viața noastră se aseamană cu cea a omului primitiv, din niciun punct de vedere, mai ales bolile epocii moderne și calitatea și cantitatea de alimente disponibile. Dacă atunci principala sursă de carne era vânatul, în momentul de față carnea provine de la animale crescute în ferme, cu alt impact asupra corpului nostru dacă este consumată în aceleași cantități mari. Aduce un aport crescut de proteine animale, cu risc de cancer digestiv mai ales dacă alimentele sunt procesate, aport crescut de grăsimi animale dacă preparatele provin din carne grasă, cu creșterea riscului cardiovascular. Nu este indicată în boli renale, gută, boli cardiovasculare, sarcină. Este dificil de urmat pentru că restrictionează grupe întregi de alimente și consider că nu este sigură.

Dieta Rina

Extrem de populară în ultima vreme, această dietă disociată promite o scădere ponderală importantă de 15-20 kg, fără a afecta starea de sănătate, în doar 90 de zile.  Cele 90 de zile sunt împărțite în cicluri de câte 4 zile, prima zi fiind dedicată proteinelor (lactate și carne), a doua amidonului (carbohidrați complecși, cereale, rădăcinoase și legume), a treia carbohidraților (prăjituri, produse de patiserie, dulciuri, ciocolată neagră), iar ultima vitaminelor (fructe, legume, nuci și semințe).
La fiecare 29 de zile, din cele 90, se va ține o zi de detoxifiere, care presupune consumul exclusiv de apă.

Părerea Medicului

Este o dietă dificil de ținut pe termen lung, necesită atenție la repetarea ciclului, necesită planificare atentă de la o zi la alta. Pe de altă parte, în curs de 4 zile se consumă toate categoriile de alimente, deci nu apare frustrarea restricțiilor alimentare. Problema este: ce facem după cele 90 de zile, cum ne menținem rezultatele. Efectele pe greutate pe termen lung și cele asupra stării de sănătate și a metabolismului nu sunt studiate științific, ceea ce este valabil pentru majoritatea dietelor populare minune.

Concluzie

„Înainte de a apela la „magia” unei diete, program de slăbit sau de vindecare a unei probleme de sănătate, este bine să știm că nu orice dietă este potrivită pentru toată lumea, că alimentația trebuie individualizată în funcție de problemele și preferințele fiecăruia, că nicio dietă de slăbit ținută o perioadă limitată de timp nu s-a dovedit eficace în menținerea kilogramelor pierdute pe termen lung, iar unele diete extreme pot fi chiar periculoase pentru sănătate.
Eu nu agreez dietele-minune, mai ales pe cele extreme ca și compoziție de alimente (hiperproteice) și ca și combinații de alimente (Rina), în general ele nu sunt studiate științific. Studiile la cinci ani au arătat că indiferent de metoda încercată, niciun tip de dietă nu favorizează menținerea în mod evident. Nu sunt fan carne, deci prefer personal dieta macrobiotică dintre cele 4, dar nu înseamnă că recomand tuturor pacientilor să devină vegetarieni. Depinde și de afectiunile, vârsta, starea fiziologică și preferințele fiecăruia”, explică dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.


Kilogramele în exces s-au acumulat în ani de zile și nu pot dispărea peste noapte, fără să ne afecteze sănătatea

Nu putem păcăli corpul. Majoritatea dietelor minune au efectul Yo-Yo, iar kilogramele pierdute nesănătos revin la loc, uneori în număr și mai mare.

 

×
Subiecte în articol: diete la moda