x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Folosirea telefonului mobil în timpul mersului poate cauza moartea (STUDIU)

Folosirea telefonului mobil în timpul mersului poate cauza moartea (STUDIU)

13 Dec 2012   •   12:55
Folosirea telefonului mobil în timpul mersului poate cauza moartea (STUDIU)

Cercetătorii avertizează că folosirea telefonului în timpul mersului poate duce la moarte, potrivit Daily Mail.

Un studiu recent arată că trimiterea unui mesaj de pe telefonul mobil în timpul traversării unui drum este cea mai riscantă activitate, şansele fiind de patru ori mai mari ca oamenii să ignore astfel traficul şi luminile. De asemenea, din cauza sms-urilor traversarea unei intersecţii aglomerate durează mai mult timp.

Un trecător din trei foloseşte telefonul sau face ceva care îi distrage atenţia atunci când traveresează un drum.

La studiu au participat 1.000 de pietoni care au fost urmăriţi în mai multe intersecţii aglomerate din Seattle la ore diferite. Cercetătorii au urmărit activităţile care distrag atenţia cum ar fi vorbitul la telefon, trimiterea sms-urilor, ascultarea muzicii la căşti şi conversaţiile cu alte persoane. Astfel, un pieton din 10 asculta muzică, 7% trimiteau mesaje şi 6% vorbeau la telefon. Trimiterea sms-urilor este cea mai periculoasă activitate pentru că trecătorii ignoră luminile şi înainte de a traversa nu se uită în ambele sensuri, putând apărea astfel accidente grave.

Conducătoarea studiului, Beth Ebel, a spus că oamenii intră în transă atunci când folosec pe stradă telefoanele mobile sau când ascultă muzică la căşti, această stare fiind numită de psihologi "atenţie divizată" sau "orbire". Mai multe studii au arătat că accidentele în care sunt implicate persoanele care ascultă muzică la căşti pe stradă s-au triplat.

×