x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Implantul dentar implică multe vizite la medic şi o igienă bucală ireproşabilă

Implantul dentar implică multe vizite la medic şi o igienă bucală ireproşabilă

de Florin Condurateanu    |    14 Mar 2017   •   20:20
Implantul dentar implică multe vizite la medic şi o igienă bucală ireproşabilă
Sursa foto: Trifonenko/Getty Images/iStockphoto

Oamenii neglijenţi cu îngrijirea danturii, de fapt o teribilă avere a fiecăruia, şi-au găsit un alibi, spun “nu-i mare scofală că am pierdut dinţii, îmi fac implant dentar”. E adevărat, implantul dentar este un colac de salvare pentru cei cu dantura făcută praf, dar el trebuie să fie o ultimă soluţie, o soluţie de avarie atunci când rezolvările stomatologiei clasice cu proteze fixe sau mobile nu se mai pot aplica.

 

Medic primar doctor Dan Găucan de la Colegiul “Profesor Constantin Găucan” subliniază faptul că implantarea presupune nu numai lucrări stomatologice ,ci şi un act chirurgical. Apoi purtătorul de implant dentar trebuie să se aboneze la medicul stomatolog, la trei luni acesta trebuie să execute  acţiuni de întreţinere a implantului. Iar posesorul de implant dentar are obligaţia de a asigura o igienă corectă, spălare de câteva ori pe zi a danturii, curăţarea cu aţă dentară a vecinătăţilor implantului. În principiu, implantul se poate introduce în orice os de gingie, mai cu reţinere dacă tratamentul cu raze al maxilarului a fost aplicat în cazurile de cancer în cavitatea bucală. Alte interdicţii de a pune implant dentar se referă la bolnavii gravi de diabet, la cei cu maladii ale sistemului venos, la operaţii pe cord deschis, la cei cu o coagulare slabă a sângelui şi nu se recurge la implanturi dentare când e vorba de bolnavii psihic. Aceştia nu au discernământul de a îngrijii implantul în gingie. Se apelează la implant dentar în cazul celor care nu mai au dinţi în gură, deci lucrările protetice nu mai au pe ce să se sprijine. Se face implant dentar când lipsesc măselele şi dinţii pe o jumătate de dantură, pe o parte, deci protezele se văd urât şi nu au stabilitate. Dar implant dentar se face şi la tineri şi copii peste 12 ani. Când aceşti tineri şi-au pierdut un dinte din faţă ca urmare a unei lovituri şi e distrusă şi rădăcina se poate apela la implantul dentar pentru a evita o protezare. Dacă un dinte din faţă e făcut praf, prin metodele clasice trebuie să fie prelucraţi cei doi dinţi vecini, cel din dreapta şi cel din stânga. Pe ei se va sprijini puntea, aşa că sunt piliţi doi dinţi sănătoşi. In această variantă tânărul care-şi pierduse un dinte are de fapt trei dinţi şlefuiţi şi îmbrăcaţi. Implantul rezolvă dintele lipsă şi dinţii vecini nu sunt prelucraţi, pierzând din masa lor dentară.

Implantul dentar începe prin introducerea unui şurub fin de metal în osul gingiei. Dacă este nevoie, gingia cu deficienţă de os este întărită cu substituent osos, cu masă osoasă sintetică. Axul metalic este acoperit cu o căciulă, cu o proteză provizorie. Lucrarea este lăsată 2-3 luni pentru ca şurubul metalic să fie înglobat în gingie. Apoi se fixează pe implantul metalic lucrarea definitivă, care arată frumos.

 

×
Subiecte în articol: Dan Găucan implant dentar