x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nu lăsa toxiinfecţia alimentară să îţi strice vacanţa

Nu lăsa toxiinfecţia alimentară să îţi strice vacanţa

de Magda Bucur    |    04 Aug 2016   •   20:45
Nu lăsa toxiinfecţia alimentară să îţi strice vacanţa
Sursa foto: kzenon/Getty Images/iStockphoto

În concediu, excesele alimentare parcă sunt permise. Mai ales că îngheţata, gogoaşa sau şaorma apar mereu la momentul potrivit, în drumul de la plajă spre hotel. Medicii ne recomandă însă să avem grijă de unde le cumpărăm, ca să evităm o infecţie digestivă care ne poate ”ţine pe tuşă” chiar şi două - trei zile.

În general toxiinfecţiile alimentare apar în urma consumului unor alimente alterate de bacterii, cu toxinele specifice. Principalele pericole sunt oul şi laptele, insuficient gătite sau depozitate impropriu. Uneori, igiena precară a celor care au gătit alimentele poate să le contamineze. Cele mai frecvente sunt bacteriile de tip salmonella, dar contaminarea se poate face şi cu stafilococ sau alte bacterii mai periculoase.

Topul alimentelor cu risc crescut de contaminare

  1. Produsele de patiserie. Conţin ouă şi lapte, cele mai uşor de contaminat materii prime. Este bine să ai grijă atunci când cumperi clătite, gogoşi, polonezi şi alte produse de patiserie. Întreabă întotdeauna când au fost făcute şi asigură-te că temperatura la care au fost depozitate nu este prea mare.
  2. Carne tocată. Micii, hamburgerii, mâncarea orientală pot fi purtătoare de bacterii. Carnea tocată poate fi infectată cu E.Coli, una dintre bacteriile care dau frecvent infecţii digestive.
  3. Peşte şi fructe de mare. Dacă nu a fost păstrat corespunzător înainte de a fi pus pe grătar, peştele poate fi contaminat. La fel şi fructele de mare, găsite în cocktailurile care se vând la malul mării.

Ce simptome sunt îngrijorătoare

Toxiinfecţia alimentară începe să se manifeste după aproximativ 8-10 ore de când ai mâncat alimentul contaminat, de obicei, prin greaţă, vărsături, febră şi crampe abdominale. În general, un episod de boală durează 2-3 zile şi trece de la sine, singurul lucru de care avem nevoie fiind rehidratarea. Există însă şi cazuri mai grave, când ar trebui consultat un medic gastroenterolog:

  • Diareea severă poate duce la deshidratare severă
  • Scăderea tensiunii arteriale, leşin
  • Slăbiciune în tot corpul, ameţeală, vedere înceţoşată
  • Dureri abdominale severe

Cum tratăm toxi-infecţia alimentară

În general, toxiinfecţia alimentară necesită repaus la pat şi rehidratare. Se beau câte două-trei căni cu ceai, în special de mentă, pe zi, şi se mănâncă alimente pansament: orez, brânză. Dacă diareea este violentă, se pot folosi mediacemnte care încetinesc tranzitul intestinal, pentru a împiedica deshidratarea. De asemenea, se pot administra săruri pentru rehidratare. Este şi mai bine să prevenim infecţia digestivă, folosind alimente cumpărate din locuri autorizate, pe care le gătim separat, după ce le-am spălat, în prealabil. Întrucât carnea de pui este unul dintre mediile predilecte pentru salmonella, medicii recomandă să nu o splăm atunci când este crudă şi să nu o depozităm împreună cu legumele.

 

Lipsa unor spaţii de depozitare adecvate este un semnal de alarmă când cumpărăm mâncare de la o tarabă

×