x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Odihna și exercițiile fizice ar putea combate apariția blolii Alzheimer

Odihna și exercițiile fizice ar putea combate apariția blolii Alzheimer

26 Iul 2015   •   14:46
Odihna și exercițiile fizice ar putea combate apariția blolii Alzheimer

Un somn bun poate avea efecte benefice pe termen lung în cazurile de demenţă senilă, potrivit unui studiu recent, iar dr. Matthew Walker afiliat la Universitatea Berkeley din California, susţine că dovezile sunt cât se poate de clare, scrie natmonitor.com.

Dr. Walker a ilustrat această cercetare care leagă nivelurile de amyloid de creier responsabile de declanşarea maladiei Alzheimer, de somn şi de performanţele de memorie. El a spus că somnul este un nou jucator pe scena cercetării acestei maladii, acesta avand legătură cu creşterea riscului de Alzheimer. În concluzie, potrivit sublinierii sale, "somnul este un factor modificabil şi un obiectiv nou pentru tratament".

Dr. Miroslaw Mackiewicz de la National Institute on Aging din SUA a relatat că studiul a examinat cazurile unui număr de 65 de adulţi sedentari cu vârste între 55 şi 89 de ani afectaţi de tulburări cognitive moderate, cunoscute şi sub numele de demenţă senilă.

Aceşti pacieţi au fost repartizaţi aleatoriu într-un regim supravegheat de exerciţii aerobice cu intensitate de la moderată la mare sau într-un regim de somn timp de 45 de minute de patru ori pe săptămână pe o perioadă de 6 luni. Potrivit observaţiilor dr.Mackiewicz, rezultatele îndeamnă la continuarea studiilor privind strategiile multimodale de tratament, incluzând regimul de viaţă şi terapia medicamentoasă.

Coordonatoarea ştiinţifică a Alzheimer's Association, Maria Carillo a remarcat că pe baza concluziilor care au fost prezentate la conferinţa asociaţiei pe 2015, rezultă că exerciţiile sau activităţile fizice regulate pot avea un rol atât în protejarea creierului de boala Alzheimer şi alte forme de demenţă, cât şi într-o mai bună tolerare a efectelor bolii după instalarea acesteia, notează natmonitor.com.

×