x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Psoriazisul, mai mult decât o boală de piele

Psoriazisul, mai mult decât o boală de piele

de Monica Cosac    |    30 Oct 2021   •   12:45
Psoriazisul, mai mult decât o boală de piele

România se află printre primele locuri în Europa în privința numărului de persoane care suferă de psoriazis, o boală fizică dar cu multe implicații psihosociale. Aproximativ 400.000 de români au fost diagnosticați cu această boală care, dacă este netratată, se asociază cu depresia și stresul, iar frustrarea le afectează nu numai viața socială, ci și relația cu familia. „Trebuie să înțelegem că psoriazisul nu este o boală a rușinii și că nu este o boală contagioasă”, au transmis medicii dermatologi, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.

 

 

Statisticile arată că psoriazisul afectează peste 125 de milioane de oameni la nivel mondial, iar aproximativ 20-30% dintre pacienți dezvoltă și artrită psoriazică, care, în timp, duce la leziuni articulare severe și deformante și, deseori, provoacă handicap. În România, psoriazisul rămâne o boală frecventă, cu o incidență de 4,9%.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, atrag atenția dermatologii. Acestei afecțiuni îi sunt asociate numeroase comorbidități (obezitatea fiind una dintre cele mai riscante, în contextul pandemiei de coronavirus), dar și multiple implicaţii la nivel psihosocial şi profesional:

  • 50% dintre bolnavii de psoriazis au o calitate a vieţii scăzută, din cauza discriminării la locul de muncă;
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii;
  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „ruşine socială”;
  • 60% suferă de episoade depresive, iar 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment.

 

Comorbidități și boli asociate

Principalele comorbidități asociate în psoriazis sunt, în ordinea prevalenței: anxietate, psoriazis artropatic, depresie, hipertensiune arterială, obezitate, boli cardiovasculare, diabet, hiperlipidemie, dislipidemie, hiperglicemie, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă).

  „În anul 2021 ca și în anul 2020 managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia Covid 19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ astfel încât pacienții să poate beneficia de tratament și asistentă medicală adecvată în special pentru a  redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale. De asemenea, SRD a elaborat materiale de informare privind riscurile și beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici cât și pentru pacienți. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătății au recomandat în principiu vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicina” a declarat Dr. Alin Nicolescu – Secretar General al Societății Române de Dermatologie (SRD).

Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute, însă este confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

În fiecare an, la 29 octombrie, în peste 50 de țări din lume este marcată Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day), o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică. O afecțiune cronică, inflamatorie, psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Începând din anul 2004, Societatea Română de Dermatologie (SRD) s-a implicat în campania care vizează creșterea gradului de informare și educare a publicului larg cu privire la psoriazis/artrită psoriazică, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă.

Trebuie să înțelegem că psoriazisul nu este o boală a rușinii,  nu este o boală contagioasă și că paleta destul de largă de soluții terapeutice actuale oferă posibilitatea unui tratament care să ducă la remisiunea leziunilor pe perioade lungi de timp”, au transmis reprezentanții SRD cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.

Campania se desfăşoară atât în centrele universitare de dermatologie (București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara), cât și alte orașe.

 

×
Subiecte în articol: psoriazis