x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, spaima UE din cauza TBC. Legea tuberculozei zace la sertar

România, spaima UE din cauza TBC. Legea tuberculozei zace la sertar

de Monica Cosac    |    28 Aug 2017   •   10:00
România, spaima UE din cauza TBC. Legea tuberculozei zace la sertar
Sursa foto: anyaberkut/Getty Images/iStockphoto

De ani buni, România ocupă primul loc în Europa în privinţa îmbolnăvirilor și a deceselor provocate de tuberculoză. Deşi este o boală ce poate fi învinsă, dacă este diagnosticată şi tratată corect, în fiecare zi trei români mor din cauza TBC. Presa străină scrie despre drama pacienţilor români, Parlamentul European ne somează să rezolvăm această problemă de sănătate publică, însă Legea tuberculozei zace de mai bine de un an într-un sertar din Parlamentul României. În acest context, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie online, în care pacienţii le cer deputaţilor să deblocheze dezbaterea şi votul pe proiectul de lege.

 

În prezent, tuberculoza a depăşit HIV, devenind cea mai mortală boală infecţioasă din lume, iar România are cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente din UE”. Aşa începe un amplu articol din publicaţia The Guardian, dedicat pacienţilor români cu TBC, în septembrie 2016, şi de această dată jurnaliştii britanici nu exagerează cu nimic. Ba, din contră!

În România, tuberculoza constituie o problemă majoră de sănătate publică. Situaţia bolnavilor de TBC este binecunoscută de autorităţile responsabile, însă nu reprezintă o prioritate pentru statul român.

Cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este ţara Uniunii Europene cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei, având una dintre cele mai mici rate de vindecare şi, corelativ, prezentând o creştere anuală a rezervorului de pacienți infecţioşi”, se arată într-o analiză a situaţiei TBC, publicată în martie 2017, de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit documentului, în fiecare an, peste 1.100 de români mor de tuberculoză şi alţi 16.000 primesc acest diagnostic cumplit, iar cei mai mulţi sunt tineri. Un fenomen important şi foarte grav este rezistenţa la medicamente anti-TB, larg răspândită în ţara noastră, însă subdiagnosticată.

OMS estimează că în România ar trebui diagnosticate, în fiecare an, între 800 și 1.000 de cazuri noi de TB-MDR (n.r. - tuberculoza rezistentă la antibiotic/Multi Drug Resistant). În realitate, din cauza lipsei echipamentelor necesare, România identifică anual doar 600 de cazuri de tuberculoză rezistentă şi extrem de rezistentă la tratament. La ora actuală, la nivel mondial există metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la două ore. În România, accesul la aceste metode de diagnostic rapid este disponibil prin proiecte cu finanţare internaţională, pentru un număr limitat de pacienţi”, se mai arată în analiza publicată pe site-ul INSP.

Proiect blocat la Camera Deputaţilor

Acesta este contextul în care 107 deputați și senatori au iniţiat proiectul Legii tuberculozei (Pl-x nr. 470/2016), proiect care a fost respins în ședința de Senat din data de 10 octombrie 2016, în calitate de primă cameră sesizată. Ulterior, a fost înregistrat la Camera Deputaţilor spre dezbatere, aceasta fiind for decizional, însă din octombrie 2016 și până în martie 2017 s-au făcut puțini pași, pentru ca mai apoi să fie blocat pe parcursul legislativ.

Proiectul oferă „soluțiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul și prevenția TBC”. Pe lângă obligativitatea statului de a asigura acces la diagnostic şi tratament pentru pacienţii cu tuberculoză, documentul prevede şi o serie de măsuri de protecţie socială indispensabile acestor bolnavi: „dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată durata de tratament, până la vindecare”, o „indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere”, precum şi informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi consilierea pacienților cu TBC cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

 

Petiţie pentru deblocarea proiectului de lege

Lansată cu mai bine de două luni în urmă, pe fondul indiferenţei din Parlament, o petiţie intitulată „Deputați, votați Legea tuberculozei!”, iniţiată de jurnalista Paula Rusu – unul dintre pacienţii care au întâmpinat multe greutăți în procesul de diagnosticare corectă pentru boala de care suferea, tuberculoza – a adunat, până, ieri, 4.939 de semnături.

Am semnat pentru că sunt ţări care ne consideră din lumea a 3-a din cauza acestei boli”, “Am avut TBC ganglionar şi am simtit pe propria piele ce înseamnă să urmezi tratamentul şi să mergi zi de zi la serviciu”, “Am semnat pentru că îmi pasă, pentru că doresc să trăim într-o societate normal”, “Pentru că am avut o rudă care a murit din cauza tuberculozei luate «din aer»”, sunt doar câteva dintre argumentele aduse de semnatarii petiţiei.

 

În 2016, România a înregistrat cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TBC raportate în UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE. În România, 1.100 de persoane mor anual de TBC şi alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active, se arată în “Analiza de situație TBC 2017” a INSP.

 

Tuberculoza nu este doar boala lor, a celor care poartă această povară. Este boala unei societăți / țări care nu previne, nu tratează corespunzător și nu învață din propria boală. O țară care are nevoie de o lege clară care să impună măsuri clare”, Paula Rusu, jurnalist.

×