x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Setea excesivă şi rănile greu-vindecabile, semne ale diabetului

Setea excesivă şi rănile greu-vindecabile, semne ale diabetului

de Monica Cosac    |    18 Aug 2016   •   11:01
Setea excesivă şi rănile greu-vindecabile, semne ale diabetului
Sursa foto: Michael Blann/Getty Images

Senzaţia permanentă de sete, durerile de cap, infecţiile, urinarea frecventă, sindromul metabolic şi disfuncţiile sexuale sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului, o boală care în ultimele decenii a luat „o amploare enormă”, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Deşi luate separat, fiecare dintre simptomele amintite ar putea semnala multe alte afecţiuni, atunci când aceste manifestări apar laolaltă, ar trebui să ne pună pe gânduri.

Diabetul este o boala cronică gravă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (hormonul care reglează concentrația de zahăr din sânge) sau când organismul nu utilizează în mod corespunzator insulina pe care o produce. Potrivit specialiştilor diabetologi, este o suferinţă progresivă, cu simptome metabolice, principala cauză fiind obezitatea, în special aşa-numita “obezitate abdominală”. În acelaşi timp, este o afecţiune perfidă, care poate evolua asimptomatic timp mai mulţi ani şi care loveşte oameni de toate vârstele. Diabetul de tip II este cea mai frecventă formă a diabetului zaharat (reprezentând peste 90% dintre cazuri), iar în momentul în care manifestările sunt clinice, boala este instalată demult şi este deja într-o formă avansată. Tocmai de aceea este foarte important să descifrăm primele semnale pe care ni le transmite organismul atunci când ceva nu este în regulă.

 

Iată care sunt cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne îngrijoreze:

- Setea excesivă este unul dintre primele semne de diabet. Simţim aproape continuu nevoia de a bea apă, gura uscată şi urinările frecvente, în cantităţi anormal de mari (poliurie), sunt semne de îngrijorare. La fel ca scăderile sau creşterile inexplicabile în greutate. În general, persoanele care au o obezitatea de tip central, adică pe jumătatea de sus a corpului (în special în zona abdominală) au şanse mari să sufere de sindromul metabolic (care se manifestă prin hipertensiune, tulburări ale metabolismului lipidic şi tulburările metabolismului glucidic) afecţiuni premergătoare diabetului zaharat.

- Durerile de cap, vederea înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune sunt alte câteva sipmtome care apar pe măsură ce nivelul glicemiei creşte.

- Disfuncţiile sexuale reprezintă o altă problemă cu care se confruntă bolnavii de diabet, deoarece maladia afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală. Statisticile arată că şapte din 10 bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă.

- Infecţii şi răni care nu se vindecă. Sunt frecvente infecţiile urinare, iar tăieturile simple şi răni superficiale se vindecă mult mai greu.

Pe de altă parte, dacă este depistată în prima fază, aceea de prediabet, boala şi multiplele sale complicaţii pot fi controlate.

Analiză importantă pentru depistarea diabetului

O analiză extrem de importantă și fidelă în depistarea diabetului este hemoglobină glicată/glicozilată (sau Hb A1C), spune medicul Otilia Ţigănaş. Analiza arată care este media glicemiei, sau a „zahărului din sânge” - cum i se spune popular, pe ultimele trei luni, gradul de risc pentru a dezvolta un diabet, dar și măsura în care un diabet deja existent este corect ținut în frâu.

„Glicemia dă o cifră la un anumit moment al zilei, iar dacă ai repeta-o peste 3 ore, după o piersică și o cafea dulce, te-ai mira cât e de schimbată! Valoarea glicemiei se mișcă vioi în sus și-n jos, oră de oră, în funcție de diverse criterii. În schimb, Hb A1C – nu! Ar fi aceeași și dimineața nemâncat, și după masa de prânz. Ea sugerează situația reală, cu bătaie lungă, evoluția în săptămâni/luni a „zahărului” din sângele tău”, explică dr. Ţigănaş. În România, această analiză nu poate fi făcută gratuit, la recomandarea medicului de familie, ca în orice ţară civilizată, însă este gratuită dacă este prescrisă de diabetolog. Din fericire, este o analiză ieftină, astfel că poate fi făcută de oricine şi contra-cost, mai precizează medicul.

Diabetul zaharat afectează aproximativ două milioane de români de vârstă adultă, potrivit Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Numărul suferinzilor ar putea fi, însă, cu mult mai mare având în vedere că mulţi oameni trăiesc cu boala fără să ştie că o au.

În întreaga lume, sunt peste 422 milioane de adulți care suferă de diabet, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial, publicat în primăvara acestui an de Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că numărul bolnavilor a crescut de patru ori în ultimii 35 de ani (108 milioane de diabetici, în anul 1980).

OMS prevede că în 2030 diabetul, catalogat de unii specialişti drept “boala secolului”, va fi a șaptea cauză de deces în lume.

×