x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stresul cronic, un factor important al răspândirii cancerului

Stresul cronic, un factor important al răspândirii cancerului

13 Mar 2016   •   18:06
Stresul cronic, un factor important al răspândirii cancerului

În urma unui experiment pe șoareci, savanții au demonstrat că atunci când sunt supuși unor condiții de stres, sistemul limfatic al acestor animale trece printr-o serie de transformări care facilitează răspândirea celulelor canceroase în întregul corp.

Chiar dacă studiul nu a fost reprodus pe oameni, demersul oamenilor de știință reprezintă un pas uriaș pentru a înțelege maniera în care stresul contribuie la răspândirea celulelor cancerigene.

În plus, există și o veste bună: cercetătorii au descoperit medicamentul care împiedică acest proces, iar femeile bolnave de cancer mamar au posibilitatea să îl testeze.

Potrivit sciencealert.com, există două căi prin care tumorile canceroase se răspândesc în organism: prin vasele de sânge sau prin sistemul limfatic, o rețea de „tuburi” care transportă lichidul din țesuturi în sângele care circulă.

Oamenii de știință știau deja că hormonii stresului pot dilata și multiplica vasele sanguine, oferindu-le celulelor maligne mai multe căi de invadare a organismului. Până în prezent, nu fusese însă stabilit dacă același lucru se aplică și în cazul sistemului limfatic.

Pentru a-și confirma ipoteza, echipa de cercetători a expus șoarecii de laborator la condiții extreme de stres, pe care le-au comparat cu sentimentele de neputință ale indivizilor umani în anumite circumstanțe, situații de lungă durată, probleme la care nu au soluție.

Ei au descoperit că șoarecii supuși stresului au fost mai vulnerabili în fața cancerului, boala răspândindu-se mult mai ușor decât în cazul celor relaxați. Medicii au putut demonstra că acest lucru se întâmpla din cauza faptului că adrenalina stimula sistemul nervos simpatic să măreasca rata de formare a ganglionilor.

Mai mult decât atât, hormonii stresului afectau activitatea întregului sistem limfatic, facilitând răspândirea celulelor canceroase în întregul corp.

Vestea bună este că savanții implicați în această cercetare au descoperit și tratamentul care împiedică acest proces: un beta-blocant, propranololul, disponibil deja pe piață.

Dat fiind faptul că substanța este utilizată în întreaga lume de mai mulți ani, medicii au decis să realizeze un studiu pentru a afla dacă nu cumva propranololul a prevenit, în secret, răspândirea și dezvoltarea cancerului. Bănuielile lor au fost parțial confirmate.
 

×
Subiecte în articol: stres stres cronic cancer celule canceroase