x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu. O aspirină pe zi poate ajuta femeile infertile să rămână însărcinate

Studiu. O aspirină pe zi poate ajuta femeile infertile să rămână însărcinate

15 Feb 2017   •   20:00
Studiu. O aspirină pe zi poate ajuta femeile infertile să rămână însărcinate
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Infertilitatea, văzută de medici ca imposibilitatea de a concepe un copil chiar și după un an de încercări constante, afectează milioane de cupluri din întreaga lume.

Numai în SUA, unul din opt cupluri este afectat, iar o treime dintre aceste cazuri sunt atribuite femeilor, care fie nu reușesc să conceapă, fie pierd sarcina înainte de a o aduce la termen. Multe dintre aceste femei suferă de inflamație cronică, asociată de specialiști cu infertilitatea.

Un studiu realizat recent la Institutul Naţional de Sănătate (NIH) din SUA și publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arată că femeile care suferă de o astfel de inflamație și iau o doză zilnică de aspirină au șanse mai mari să rămână însărcinate. Studiul a mai arătat, de asemenea, că doza zilnică de aspirină poate avea efecte benefice și pentru ducerea la termen a sarcinii.

Peste 1.200 de femei care încercau să aibă un copil au fost analizate. Între acestea, o parte aveau valori mari ale proteinei C reactivă (PCR) – semn că în corp există o inflamație. În cazul acestor femei, cele care au primit o doză zilnică de aspirină timp de șase luni au avut cu 35% mai multe sarcini duse la termen.

De asemenea, nivelurile PCR din organismul femeilor au fost verificate și la 8, 20 sau 36 de săptămâni de sarcină, iar cele care luaseră aspirină aveau niveluri semnificativ mai scăzute, semn că inflamația din corp scăzuse, iar sarcina putea fi dusă cu succes până la termen.

 

 

×