x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Test rapid de Alzheimer. Semn de demenţă: incapacitatea de a sta într-un picior cel puţin 20 de secunde

Test rapid de Alzheimer. Semn de demenţă: incapacitatea de a sta într-un picior cel puţin 20 de secunde

de Magda Marincovici    |    21 Dec 2014   •   18:30
Test rapid de Alzheimer. Semn de demenţă: incapacitatea de a sta într-un picior cel puţin 20 de secunde

Incapacitatea de a sta în echilibru pe un singur picior cel puţin 20 de secunde ar putea fi un semn de sângerare minoră la nivelul creierului, susceptibilă de a genera o formă de demenţă.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Kyoto (Japonia), faptul că o persoană nu reuşeşte să stea într-un singur picior minimum 20 de secunde este semnul prevestitor de accident vascular cerebral sau, pe termen lung, al apariţiei maladiei Alzheimer.

“Persoanele care demonstrează că nu-şi pot menţine echilibrul într-un singur picior ar trebuie să aibă parte de o atenţie specială, deoarece ar putea fi în pericol major de o boală a creierului şi de declin cognitiv, spune dr Yasuharu Tabara, specialistul care a coordonat studiul publicat în revistă “Stroke”.

Pentru acest studiu, cercetătorii japonezi au selectat 841 de femei şi 546 de bărbaţi cu vârsta medie de 67 de ani. Aceste persoane au fost invitate să menţină ochii deschişi şi să ţină un picior ridicat maximum 60 de secunde. Participanţii au efectuat acest test de două ori, în studiu fiind înregistrat cel mai bun rezultat. După acest test, participanţii au efectuat o investigaţie imagistică (IRM) pentru a fi vizualizate eventualele leziuni ale vaselor de sânge mici de la creier care ar putea juca un rol important în alimentarea cu sânge şi oxigen a creierului. Rezultatele IRM sunt convingătoare. Cei 34,5% dintre participanţii la studiu care aveau leziuni la nivelul vaselor de sânge mici erau exact participanţii care nu au reuşit să treacă testul echilibrului. “A sta într-un singur picior este o măsură simplă de instabilitate posturală care reprezintă un semn al unor posibile tulburări la nivel cerebral care pot genera o formă de demenţă, cum este maladia Alzheimer, subliniază dr. Tabara. Acest test simplu ar putea avea o contribuţie majoră la depistarea semnelor vestitoare ale demenţei înainte de instalarea ei propriu-zise. Mai ales că, potrivit lui Marc Wortmann, directorul executiv al Alzheimer Disease International, la ora actuală, vorbim de “o epidemie mondială” şi că, până în 2050, numărul persoanelor afectate de o formă de alterare a funcţiilor cerebrale se va multiplica cu trei”. De aceea, este vital ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să facă din demenţă o prioritate, astfel încât lumea să fie pregătită să facă faţă acestei situaţii îngrijorătoare. Demenţa se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate: memoria, limbajul, intelectul, abilităţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare. Tototdată, Societatea Română de Alzheimer estimează la 200.000 numărul românilor afectaţi de această boală.

×