x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinarea antigripală a scăzut alarmant! Care sunt riscurile?

Vaccinarea antigripală a scăzut alarmant! Care sunt riscurile?

de Monica Cosac    |    14 Oct 2015   •   16:37
Vaccinarea antigripală a scăzut alarmant! Care sunt riscurile?

Trei milioane de doze de vaccin antigripal ar fi necesare în fiecare an pentru a preveni răspândirea gripei, a declarat, astăzi, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrăgând atenţia că, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România. În prezent, nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane.

Dacă în 2008, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 2,7 milioane de doze de ser antigripal, în 2014 şi 2015 numărul vaccinurilor cumpărate a fost de 0,5 milioane. Fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila a spus că scăderea numărului de doze nu reflectă lispa de interes a Ministerului, ci scăderea
interesului populaţiei în privinţa vaccinării.

“În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent şi am ajuns în situaţia să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziţie şi vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze şi să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România. Această cantitate de vaccin, achiziţionată de Minister nu este altceva decât cantitatea solicitată de oamenii din această ţară. Nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adăuga câteva sute de mii de doze, care constituie piaţa privată a vaccinurilor din România”, a spus Alexandru Rafila, la Forumul naţional “Stop Gripa”, o dezbatere organizată de Asociaţia
PRO Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.


Foto: Adrian Manolache

Vaccinarea antigripală este recomandată oricărui copil după vârsta de şase luni şi oricărui adult, potrivit preşedintelui Societăţii de Microbiologie.

Prioritare sunt categoriile cuprinse în programul naţional de imunizare: femeile însărcinate, copiii cu vârste între şase luni şi cinci ani, vârstnicii, persoanele cu boli cronice, profesioniştii din domeniul Sănătăţii. Singura contraindicaţie la vaccinarea antigripală este alergia la proteinele din ou şi la neomicine (antibiotice conţinute de unele seruri).

Bolile pulmonare cresc riscul de gripă cu până la 100%

Medicii atrag atenţia asupra importanţei imunizării persoanelor din categoriile de risc şi a riscurilor la care se supun refuzând vaccinarea. Astfel, copiii sunt cei transmit cel mai frecvent virusul gripal şi tot ei au rata cea mai mare de complicaţii, în timp ce la adulţi, şi în mod special la vârstnici, se înregistrează cea mai mare rată de deces. La persoanele cu boli cronice riscul de a face gripă şi complicaţii ale acesteia este mult mai ridicat: cu 50% mai mare la cei cu afecţiuni
cardiovasculare şi cu aproape 100% la cei cu boli pulmonare.

“Vaccinarea mamei protejează nou-născutul şi sugarul mic de gripă, în proporţie de 91%”, a exemplificat dr. Oana Falup Pecurariu, în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”spun, de asemenea, că societatea nu realizează cât de mare este amploarea unei epidemii de gripă, deoarece doar o mică parte dintre cei afectaţi ajung la spital. “Vedem sute de cazuri care ajung la Matei Balş cu complicaţii severe, zecile de
decese care au loc anual. Atunci când vezi un pacient tânăr că moare, o gravidă nevaccinată care moare pentru că a făcut gripă cu complicaţii, atunci realizezi ce se întâmplă”, a declarat prof. univ. dr. Victoria Aramă, de la Institutul “Matei Balş”, adăugând că “s-a mediatizat foarte mult partea de efecte adverse, dar s-a făcut într-un mod iresponsabil”.

Când trebuie făcut vaccinul antigripal

Se recomandă ca vaccinarea antigripală să înceapă în luna octombrie, deoarece organismul are nevoie de două săptămâni pentru a face anticorpi, şi poate continua, în general, pe toată durata sezonului gripal. Potrivit microbiologilor, principalul rol al vaccinării este prevenirea infecţiilor şi ale complicaţiilor grave ale gripei. Chiar dacă fac gripă, persoanele vaccinate fac forme mult mai uşoare ale bolii, mai spun specialiştii.

Numărul de decese provocate de gripă, la nivel global, este de 250.000-500.000 anual.

×