x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinul contra meningitei B

Vaccinul contra meningitei B

21 Noi 2012   •   10:53
Vaccinul contra meningitei B
Sursa foto: Chris Leachman/Getty Images/iStockphoto
Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde noului vaccin

Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat, pentru prima dată, comercializarea unui vaccin contra meningitei B, boală care poate ucide în numai 24 de ore. După două decenii de cercetări, a fost pus la punct acest vaccin capabil să protejeze de o mare parte dintre meningitele meningococice B. Vaccinul, numit Bexsero, aparţinând unei companii elveţiene este complementar unui alt vaccin, Menveo, care asigură protecţie contra altor forme de meningită.

Trebuie să ştim că meningita afectează în principal bebeluşii şi copiii mici. Dar în egală măsură sunt expuşi adolescenţii şi tinerii. Din păcate, cu tot tratamentul cu antibiotice, aproximativ 8% dintre persoanele afectate de meningită mor şi între 11% şi 19% rămân cu sechele neurologice sau pierderi de auz. Sursa de infecţie o reprezintă în special persoanele purtătoare de meningococi şi bolnavii cu rinofaringite meningococice sau cu alte forme de boală. S-a stabilit că într-o populaţie obişnuită între 10% şi 30% pot fi purtători de meningococi. Transmiterea acestora se face prin contact direct, prin picături (aerogen) împrăştiate de persoanele purtătoare sănătoase sau de la bolnavi. Şi indirect, dar mai rar, este posibil să ne contaminăm prin folosirea unor obiecte pe care sunt meningococi.

Debutul meningitei este, de regulă, brusc cu frisoane, febră mare, dureri tip cefalee vacies, greaţă şi vărsături. La copii se înregistrează, în plus, convulsii. La adulţi, unele simptome fac ca boala să fie confundată cu accidentul vascular cerebral. De altfel, diagnosticul de certitudine presupune identificarea bacteriei, dintr-o mostră de lichid cefaloradihian obţinut prin puncţie lombară (cultură).

În lume, sunt înregistrate aproximativ 1,2 milioane de cazuri de meningită meningococică, dintre 7.000 de cazuri în Europa. În Uniunea Europeană, cel mai multe cazuri sunt diagnosticate în Belgia, Irlanda şi Marea Britanie. Aşa se explică recomandarea de vaccinare a adolescenţilor care călătoresc în insulele britanice.

Vaccinul care este deja folosit asigură protecţie contra meningitelor A, C, W135 şi Y, serogrupuri care reprezintă 90% dintre cazurile de meningită. În schimb nu există nici un vaccin care să ne protejeze de meningita meningococică B, serogrup suficient de frecvent.
Agenţia Europeană a Medicamentului va transmite Comisiei Europene avizul privitor la autorizarea vaccinului, autorităţile sanitare din ţările UE fiind cele care decid includerea lui în programul de imunizări.

×