x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Verdețurile şi fructele vin la putere după Sărbători

Verdețurile şi fructele vin la putere după Sărbători

de Andreea Stroe    |    03 Mai 2016   •   15:23
Verdețurile şi fructele vin la putere după Sărbători
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images/BananaStock RF

Carne de miel, ied sau oaie, drob, sarmale, curcan, iepure. Meniul de Paște conține mare parte dintre acestea, deci multe proteine. Mai ales după un post îndelungat, cum a fost cel Pascal, trebuie să trecem la o scurtă cură de detoxificare. Salatele, supele de legume, pe scurt, verdețurile și fructele de sezon, sunt cheia unei reveniri cât mai agreabile la o dietă apropiată de normal.

Sănătate la legătură Piețele din marile orașe gem de verdețuri la tarabă și după Paște. Se întâmplă același lucru și în marile magazine. Deci oferta fiind variată avem de unde alege pentru a curăța organismul de toxinele acumulate după meniul pascal. Marin Dumbravă, unul dintre cei mai importanți cultivatori de legume BIO de lângă București, spune că legumele și verdețurile sunt aur curat pentru organism în această perioadă. „Eu cultiv legume ce nu se găsesc în piețe, în mare parte. Dar pot să spun că valoarea legumelor de primăvară este pentru dietă soluția salvatoare, mai ales dacă sunt BIO. Am în câmp la ora aceasta și livrez bucureștenilor mangold, măcriș, andive, salată, cicoare, păpădie, lobodă, ștevie”, adaugă Marin Dumbravă

Măcrișul este o plantă fantastică. El conține vitamina C și multe alte elemente nutritive. Loboda, la fel. Ciorbele din lobodă, frunze de măcriș, de salată, de mangold, de kale ajută la eliminarea toxinelor. Toate legumele care cresc în soare, lumină, acelea sunt sănătoase. Prin fotosinteză, tot ce e nociv se distruge. Planta trebuie să fie cât mai expusă în lumină. Occidentalii cunosc lucrul ăsta. În Occident, astfel de legume sunt mai scumpe. „Le recunoști după culoarea de un verde închis, sunt mai fibroase pentru că sunt legume călite. Ridichile roșii sunt foarte bune drenoare. Mangoldul conține acid folic, reglează secreția insulinei. Kalele sunt anticancerigene, conțin fier și calciu. Salatele asortate sunt cele mai bune. Apoi sucurile verzi au și ele un rol nebănuit. Un smothie din frunze de salată, mangold, kale și măcriș combinate cu fructe fie congelate, fie de sezon... ce spuneți? Sunt destule variante naturale pentru detoxifiere”, adaugă Marin Dumbravă.

 

Apa plată şi detoxifierea

Hidratarea este esențială pentru detoxifiere. Apa ajută la curățarea, alcalinizarea și la eliminarea toxinelor din corp. Un pahar de apă caldă în care am pus sucul de la o jumătate de lămâie ar putea fi primul lucru consumat dimineața a doua sau a treia zi de Paște.

 

Din sere ajung direct în tiruri

Din Vidra, Ilfov, au plecat spre lanțurile de magazine aflate în cartiere tiruri de salată, ceapă, ridichi. Vlad Vidra, președintele interimar al Confederației Agriculturii Țărănești din România, spune că din bazinul legumicol Vidra au plecat zilele acestea șase TIR-uri de verdeață. „Vorbim de faptul că a fost o primăvară timpurie și am avut o producție frumoasă. Am dat toată salata de Sărbători. Dar recoltăm în perioada următoare salată și gulii, din nou. Nu înteleg, în contextul ăsta, de ce într-unul dintre marile lanțuri de magazine din Capitală găsim salată din Spania, când la noi s-a făcut salata și e din plin. Iar ca prețuri, să vă faceți o idee. Verdeața a plecat din Vidra la sub 50 de bani, salata la 80 de bani, însă. Aceasta nu are cum să fie în magazine la mai mult de 1,2 -1,5 lei.”

 

Turmericul şi ghimbirul

Plantele aromatice conțin compuși care au acțiuni terapeutice asupra organismului nostru. Prin adăugarea unor plante la gătit și mese, acestea se comportă ca un medicament! Cum de Paște, cam tot ce mâncăm sunt alimente inflamatorii, trebuie să apelăm la farmacia naturii pentru a rezolva problema. Ne sunt la îndemână turmericul și ghimbirul. Turmericul este agreat pentru acțiunea sa puternic anti-inflamatoare asupra mucoasei digestive. Prin reducerea inflamației în intestin permite apoi acestuia să se vindece și să revină la funcționarea normală. Un alt element, ghimbirul. Și acesta este un alt mare antiinflamator care ajută, de asemenea, la restabilirea funcției digestive normale. Ghimbirul este deosebit de bun pentru balonări, dureri digestive sau crampe și ajută la revenirea unui intestin deranjat

 

Cum fac și eu, așa le recomand și celor ce doresc să-și mențină corpul sănătos. Așa că de pe mesele de după perioada Sărbătorilor nu trebuie să lipsească leguminoasele, pe care le putem folosi ca garnitură lângă un pește la cuptor sau fructe de mare. Trebuie să consumăm legume. Le putem folosi într-o salată fresh, dar și lângă 150-200 grame de carne de curcan sau vită. Florin Neby, campion european și mondial la gimnastică aerobică

E ideal să consumăm alimente cât mai aproape de natural. Atenție la legumele din piețe pe care nu le controlează nimeni. Producătorii ar trebui să evite să pună mult azot în cultură pentru că se transformă în nitriți și nitrați.

 

Ficatul, uzina care are nevoie să-i fii aliat

Abuzul de mâncăruri de Sărbători îngreunează misiunea ficatului în organism, aceea de a-l păstra în stare optimă de funcționare. Mai întâi ficatul filtrează sângele. Un ficat sănătos filtrează 99% din toate toxinele din sânge într-o singură trecere. Apoi, vezica biliară secretă fierea. Aceasta transportă toxinele în intestine, care sunt apoi eliminate. Într-o vizualizare mai detaliată, ficatul este foarte inteligent. Există două faze de detoxifiere a ficatului. Faza întâi implică sistemul enzimatic. Ea cuprinde 50-100 de enzime și face ca toxinele să devină solubile în apă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi apoi excretate prin rinichi. Faza a doua este de procesare a toxinelor cu ajutorul enzimelor hepatice. Substanțe chimice mici se atașează toxinelor pentru a le neutraliza și a le permite să iasă din corp prin rinichi de obicei. Deci este o idee bună sprijinirea ficatului atunci când îmbrățișăm o cură de detoxifiere. De mare ajutor poate fi armurariul. El ajută la întărirea și regenerarea hepatocitelor (celule hepatice), precum și stimularea producției de bilă.

×