x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 10 alimente care combat gripa și răceala

10 alimente care combat gripa și răceala

24 Ian 2016   •   07:44
10 alimente care combat gripa și răceala

Medicii sunt de părere ca pentru a putea preveni și combate virozele respiratorii nu este suficient să ne îmbrăcăm gros, ci trebuie să acordăm o mare atenție dietei.

Potrivit mujerhoy.es, este important ca în sezonul rece să includem în meniu următoarele 10 alimente:


1. Usturoi. Este un antibiotic natural, cu proprietăți bactericide și antivirale, care poate preveni diverse afecțiuni. În plus, poate combate bolile tractului respirator, datorită efectului expectorant. Studiile au arătat că persoanele care consumă zilnic un cățel de usturoi au un sistem imunitar puternic și sunt ferite de gripe și răceli.

2. Kiwi. Conținutul ridicat de vitamina C (dublu față de cel al portocalei) întărește sistemul imunitar și stimulează producția de interferon, o proteină care stopează dezvoltarea virusurilor. Un kiwi de dimensiuni medii asigură 85% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C.

3. Iaurt, chefir sau varză murată. Medicii sunt de părere că flora microintestinală influențează funcționarea sistemului imunitar și capacitatea acestuia de a ne proteja în fața agenților patogeni. Alimentele fermentate asigură aportul de probiotice, care ne feresc nu doar de infecții ale tractului urinar, ci și de bronșite și sinuzite.

4. Năut. Aceste legume acționează ca antigripale naturale pentru că sunt bogate în antioxidanți, vitamine din complexul B, minerale, dar și fier și magneziu, care întăresc sistemul natural de apărare al organismului.

5. Ceapă. Ceapa conține o substanță care ameliorează congestia pulmonară, calmează tusea și dezinfectează mucoasele, susține nutriționista Alba Sanz. Quercetina și cisteina fac din această legumă o armă eficientă împotriva astmului, sinuzitelor, rinitelor, bronșitei și gripelor. Tot ce trebuie să facem este să o consumăm în mod constant.

6. Piper și mirodenii picante. Asezonați salatele de iarnă cu piper, chilli, cuișoare sau scorțișoară, care au un efect termic și în același timp favorizează expectorația și transpirația, permițând eliminarea bacteriilor. Aceste condimente sunt bogate în substanțe antiobitice și antibacteriene.

7. Ouă. Ouăle asigură aportul zilnic de aminoacizi esențiali de care organismul are atât de multă nevoie pentru a menține sistemul imunitar puternic. În plus, aceste alimente conțin substanțe antioxidante precum vitamina E, vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina D și minerale precum sodiul, potasiul, calciul, magneziul și zincul.

8. Alune de pădure. Efectele benefice în cazul gripelor și răcelilor sunt date de cantitatea ridicată de vitamina E, care stimulează capacitatea de auto-apărare a organismului. Consumând un pumn de alune, vă asigurați 35% din necesarul de vitamina E. Grație proprietăților antioxidante, aceste oleaginoase previn bolile cardiovasculare și afecțiunile la nivelul intestinelor.

9. Kaki. Acest fruct este o sursă valoroasă de provitamina A, care se transformă în vitamina A, prevenind bolile specifice sezonului rece. Un singur kaki (persimmon) de dimensiuni medii asigură 21% din necesarul zilnic de vitamina A, dar și o cantitate apreciabilă de vitamina C.

10. Miere. Mierea nu acționează doar ca o substanță antimicrobiană, ci are și un rol preventiv. Cu un conținut ridicat de zaharuri, dar cu un pH ridicat, acest aliment împiedică dezvoltarea microorganismelor. Totuși, mierea trebuie consumată cu moderație, pentru că este bogată în glucoză și fructoză. Poate fi amestecată cu alune pisate pentru a trata tusea cronică.


 

×
Subiecte în articol: gripe raceli remedii naturale