x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Este sau nu benefică o cură de detoxifiere?

Este sau nu benefică o cură de detoxifiere?

de Magda Bucur    |    15 Feb 2017   •   21:05
Este sau nu benefică o cură de detoxifiere?
Sursa foto: Creatas/Getty Images

În încercarea de a fi sănătoși, oamenii caută, de cele mai multe ori, ”scurtături”, tratamente cu efecte ”magice”, revoluționare, care promit restabilirea echilibrului în numai câteva zile. Astfel de tratamente sunt curele de detoxifiere, extrem de promovate în ultimii cinci ani, atât de o parte dintre nutriționiști, cât și de firmele care produc alimente sau sucuri speciale pentru detox. Cele mai multe metode de detox includ reducerea numărului de calorii, consumul lichidelor, postul și un aport mare de suplimente nutriționale. Dar sunt aceste metode eficiente și, mai cu seamă, sigure pentru sănătate?

Unii medici sunt de părere că astfel de cure de ”detoxifiere” sunt mai degrabă dăunătoare decât benefice pentru organism. Potrivit acestora, corpul are propriul mecanism de eliminare a toxinelor, prin urină sau transpirație, printre altele. Cel mai bun mod de a susține organismul și mecanismul său de eliminare a toxinelor este să avem o dietă sănătoasă în fiecare zi, să facem mișcare măcar 30 de minute zilnic, să ne odihnim bine și să bem suficientă apă, pentru a nu fi deshidratați.

De cealaltă parte, adepții curelor de detox susțin că organismul are nevoie de ajutor pentru a elimina toxinele, mai ales după perioade de excese, cum sunt cele de sărbători, perioadele friguroase sau vacanțele în care ne satisfacem toate poftele culinare. În plus, argumentul invocat de cei mai mulți dintre cei care înceracă aceste cure este că acestea nu pot face niciun rău. Medicii care contestă fenomenul detox îi contrazic, însă. Unele lucruri care fac bine pot deveni dăunătoare dacă sunt folosite în exces.

Lucrurile bune în exces fac rău

Un astfel de exemplu este turmericul. Pe internet circulă multe informații despre detoxifierea cu turmeric. Și, deși acesta este extrem de benefic pentru organism, în doze mici, abuzul poate provoca anxietate crescută sau probleme de somn. Nici consumul excesiv de apă nu este indicat. Dacă depășim cu mult cantitatea necesară organismului, putem dezvolta hipoanatremie, o afecțiune în care nivelul sodiului din sânge scade, iar celulele se inflamează. Simptomele cele mai întâlnite sunt greață, vărsături, dureri de cap, stare de confuzie, oboseală, crampe musculare și, în cazuri extreme, chiar crize sau comă.

”Nu există toxine și nici detox, cel puțin nu așa cum e vândut în media. O intoxicație e o urgență medicală și se tratează într-o secție de terapie intensivă”, este de părere dr. Simona Tivadar, medic diabetolog, una dintre cele mai puternice voci care au combătut la noi în țară ideea de detox.

Medicii recomandă ca, mai degrabă, să ne ținem departe de toxine, evitând fumatul, consumul de alcool, menținând o dietă echilibrată și făcând mișcare în mod constant.

×