x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Gutuile ne oferă tratamentul naturist împotriva problemelor hemoroidale

Gutuile ne oferă tratamentul naturist împotriva problemelor hemoroidale

04 Oct 2016   •   16:58
Gutuile ne oferă tratamentul naturist împotriva problemelor hemoroidale

Sunt bogate în vitaminele B, C, E, în potasiu, calciu, magneziu, fier şi sunt unele dintre cele mai aromate fructe ale toamnei. Şi pentru că au conţinut caloric scăzut (63 de calorii/100 g), gutuile sunt recomandate în curele de slăbire. Persoanele care doresc să slăbească sunt sfătuite să mănânce două-trei gutui zilnic. Sunt foarte bogate în fibre alimentare, iar acestea împiedică asimilarea grăsimilor.

UZ INTERN ŞI UZ EXTERN
De la gutuie se folosesc coaja, pulpa, seminţele şi frunzele. Din acestea se prepară tinctură, infuzie sau macerat.
Toate acestea se folosesc intern sau extern.Pentru uzul intern, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă infuzia din frunzele de gutui. O linguriţă de frunze şi 250 ml de apă clocotită se infuzează cinci minute. Specialistul nostru recomandă consumul a trei căni pe zi în caz de diaree, vărsături şi greaţă.

Maceratul din sâmburi de gutuie se administrează în bronşite. Maceratul se prepară astfel: se pun 15-20 seminţe în 50 ml de apă, se lasă la macerat opt ore, se strecoară şi se consumă câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi pe perioada tusei.

Pentru uzul extern se folosesc cataplasme din pulpa fructului care se rade, se aşază pe o pânză de bumbac curată şi se pune în jurul gâtului. Se dovedesc eficiente în laringite, faringite şi amigdalite. Cataplasmele se pot aplica direct pe zonele cu eczeme sau arsuri solare.

ACIDITATE
Gutuile sunt puţin mai acide decât alte fructe. Tocmai de aceea, este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrică să nu tolereze gutuile crude. Aceste persoane sunt sfătuite să consume compot sau dulceaţă de gutui. Avantajul este că, spre deosebire de alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic. Prin urmare, dulceaţa şi compotul de gutui au aceleaşi efecte benefice în afecţiunile digestive ca şi fructele crude. Din păcate, prin preparare termică sunt distruse unele vitamine, printre care şi vitamina C.

BĂI
Specialistul nostru le recomandă băile de şezut persoanelor cu hemoroizi. Se prepară un decoct din coji şi frunze de gutui. Astfel, se fierbe o lingură din amestecul în părţi egale de coji şi funze într-un litru de apă. Se lasă la fiert 10 minute. După ce soluţia obişnuită se răceşte, se poate face baia de şezut.

×
Subiecte în articol: gutui hemoroizi