Cei care adopta o dieta vegetariana sau cei care postesc se expun vrand-nevrand carentei de vitamina B12. Si aceasta pentru ca sursele de vitamina B12 sunt exclusiv de origine animala oua, lactate, branzeturi, ficat, peste, carne, rinichi. Surse de vitamina B12 pot fi cerealele, insa cu conditia ca in acestea sa fi fost adaugate vitamine din complexul B. "B12 sau cianocobalamina este o vitamina hidrosolubila. Pentru a fi absorbita in tubul digestiv, ea are nevoie de o glicoproteina produsa de epiteliul intestinal. Fara aceasta glicoproteina si un aport corespunzator de calciu, vitamina nu poate fi asimilata", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Dieta dezechilibrata, consumul de alcool, suprasolicitarea fizica si intelectuala pot fi la originea carentei de vitamine din grupul B-urilor. Pe langa vegetarieni, cei mai expusi carentelor de vitamina B12 sunt copiii, batranii si femeile insarcinate, daca au un regim alimentar dezechilibrat.Anemia pernicioasa
Carenta de vitamina B12 provoaca anemia pernicioasa. Aceasta forma de anemie se manifesta prin tahicardie, ameteli, tulburari ale sistemului nervos (depresie, probleme de concentrare). "In afara de aceasta, carenta de vitamina B12 mai produce infectii ale limbii, tulburari ale sistemului nervos, oboseala, iritabilitate, scaderea poftei de mancare, diaree, probleme circulatorii, un miros neplacut al corpului. La femei, lipsa vitaminei B12 din alimentatie poate determina tulburari ale ciclului menstrual. Din pacate, la noi, aceasta carenta este slab diagnosticata", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
SURSE
|
Alimentul 100g / Vitamina B12
|