x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Este adevărat mitul că trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi?

Este adevărat mitul că trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi?

20 Mar 2017   •   18:15
Este adevărat mitul că trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi?

Când vrem să slăbim, începem să renunţăm la multe lucruri. La sare, la grăsimi şi chiar la caloriile pe care trebuie să le consumăm. Dacă tai 500 de calorii este bine, dar dacă renunţi la 1000,ar trebui să fie şi mai bine, nu?

Nu. Când te duci prea departe şi nu consumi aportul de calorii necesare, metabolismul tău va avea de suferit, ceea ce înseamnă că eforturile de a slăbi devin inutile. Spre exemplu, un studiu publicat în „New England Journal of Medicine” a urmărit femei şi bărbaţi care au pierdut kilograme prin reducerea caloriilor ingerate şi au descoperit că rata metabolismelor şi nivelurile hormonilor participanţilor au avut de suferit, iar efectele au putut fi observate chiar şi la un an după ce au ajuns la greutatea dorită.

Îţi sună cunoscut? Ar trebui. Acesta este exact motivul studiului „The Biggest Loser”, care a analizat greutăţile a 14 persoane care au slăbit în timpul unui sezon al unei emisiuni, şi care a descoperit că au pus toate kilogramele pierdute la loc. De exemplu, Amanda Arlauskas, o participantă, ardea zilnic cu 591,1 de calorii mai puţin decât media femeilor cu aceeaşi greutate. Asta înseamnă că, pentru a-şi menţine greutatea, trebuia să mănânce cu 600 de calorii mai puţin decât celelalte femei.

„Ceea ce uită oamenii este că avem rata metabolismului de repaus (numărul caloriilor pe care le ardem în timp ce respirăm, gândim, sau pentru menţinerea bătăilor inimii”, spune doctorul Wesley Delbridge, purtător de cuvânt  al Academiei de Nutriţie şi Dietetică. „Dacă aportul caloriilor este mai mic decât rata metabolismului de repaus, care e în jur de 1200 de calorii pentru majoritatea femeilor, corpul tău este forţat să se adapteze unei rate mai scăzute a metabolismului”, adaugă aceasta. Vei arde mai puţine calorii în timpul oricărei activităţi, ceea ce face pierderea în greutate mult mai grea și îngrăşarea mult mai uşoară.

Din fericire, poţi evita această situaţie catastrofală. Începe prin a-ţi pune aceste întrebări simple pentru a vedea dacă trebuie să mănânci mai mult pentru a slăbi.

 

Citește și:

E oficial! Lipsa somnului dăunează grav sănătăţii

 

„Dacă te lupţi în mod constant pentru a face antrenamentele obișnuite sau să participi la evenimente sociale pe care, în mod normal, le-ai aştepta cu nerăbdare, există o problemă", spune Delbridge. "Toate acestea pot fi semne că organismul tau derulează procesele la viteză mică (metabolismul) pentru a conserva energia".

Există un apetit emoțional și mai apoi este foamea fizică, iar dacă îţi chiorăie stomacul sau nivelul zahărului din sânge este neregulat, acestea sunt semne că organismul tău are nevoie de mâncare, spune Delbridge. Dacă ignori senzaţia de durere de stomac, este un indicator că mergi prea departe cu slăbitul, explică dieteticianul Lori Zanini, din Los Angeles. Ideal ar fi să mănânci când începe să îți fie foame şi să termini de mâncat când eşti aproape sătul.

În plus, dacă nu mănânci suficient, s-ar putea să fii constipat. Este şi normal, pentru că nu ai ce să elimini şi nu ai fibre care să te ajute la digestie, spune Delbridge, citat de The Prevention.

Dacă nu obții suficiente calorii, probabil că nu obţii nici suficient calciu, potasiu, sodiu și alți electroliți, spune Delbridge. Și ca răspuns la un nivel scăzut de electroliți, corpul îţi va spune că îi este sete. Acest lucru poate fi din cauza deshidratării. Dacă îţi este sete în mod constant, iar toată apa din lume nu te satură, atunci s-ar putea să fii flămând. 

Mai multe detalii și sfaturi, găsiți în sursa menționată anterior.

 

Citește și:

 

Iată cum “exerciţiul stafidei” te ajută să SLĂBEŞTI

 

O prepari în 5 minute, o bei timp de 5 zile şi vei pierde 5 kilograme

 

Două picături din acest amestec natural şi vei trata problemele auzului

 

Uleiul extraordinar care previne căderea părului şi ajută la regenerarea lui

 

×
Subiecte în articol: diete metode de slabit slabit mancare