x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Lunea cea tristă. Vrei să scapi de depresia de după vacanță?

Lunea cea tristă. Vrei să scapi de depresia de după vacanță?

de Magda Bucur    |    04 Ian 2016   •   15:39
Lunea cea tristă. Vrei să scapi de depresia de după vacanță?

Se spune că prima zi de luni din an este și cea mai tristă zi, pentru că este momentul în care lumea se întoarce la serviciu, după vacanța de Sărbători. De cele mai multe ori, după excesele culinare de Crăciun și petrecerea de Revelion, oamenii au senzația că se întorc mai epuizați fizic și psihic decât atunci când au plecat în vacanță. Specialiștii spun că numărul cazurilor de depresie crește în prima săptămână din an și, în general, în luna ianuarie.

Această stare de moleșeală și lipsă de chef de după Sărbători se suprapune adesea peste un anumit tip de depresie caracteristică sezonului rece, numită tulburare afectivă sezonieră (SAD). SAD apare pe măsură ce zilele devin mai scurte, toamna și iarna, iar specialiștii cred că oamenii afectați suferă de fapt din cauză că sunt privați de lumina soarelui din timpul verii. Se crede că SAD este asociată cu un dezechilibru chimic la nivelul creierului, determinat de insuficienta expunere la lumină în timpul zilelor scurte şi înnorate ale iernii.

Simptomele acestei tulburări sunt cele obișnuite în cazul depresiei: oboseală, senzația de sfârșeală, lipsă de chef, crize de plâns fără un motiv aparent, iritabilitate, lipsa concentrării, a apetitului sexual și a somnului. În general cei care suferă de SAD în perioada rece sunt tentați să renunțe la orice activitate, să mănânce foarte mult, în special carbohidrați, iar de aceea tind să ia în greutate.

Cum scăpați de nostalgia Sărbătorilor în 6 pași simpli.

1. Ieșiți pe afară!
Medicii spun că cea mai bună metodă de a scăpa de depresia de după Sărbători este activitatea în aer liber. O plimbare, o tură de jogging sau poate o repriză de patinaj pot avea un efect benefic asupra moralului.

În plus, dacă faceți aceste activități ziua, lumina soarelui va contribui esențial la starea de spirit, înlăturând cauzele SAD.
2. Gândiți-vă la
următoarea vacanță!
O altă variantă de a scăpa de nostalgia Sărbătorilor este să vă gândiți la următoarea vacanță - fie că e vorba de un weekend prelungit, undeva la munte sau, deja, la vacanța de Paști. Astfel veți alunga gândurile negre care v-au năpădit.

3. Începeți un proiect.
Poate fi un jurnal sau un curs de desen pe care vă doreați de mult să îl faceți. Sau, pur și simplu, să redecorați o cameră din casă. Este important să vă stimulați creativitatea, pentru că în acest fel creierul începe să elimine depresia.

4. Ascultați muzică!
Mulți oameni de știință sunt de părere că muzica are o influență pozitivă asupra creierului uman. Acultați melodii vesele sau care vă aduc aminte de perioade fericite din viața dumneavoastă.

5. Reevaluați-vă finanțele și faceți un plan pentru anul care urmează.
O parte din depresia de după sărbători se datorează și faptului că ați cheltuit mai mulți bani ca de obicei, iar bugetul familiei a fost dat peste cap. Dacă vă puneți ordine în finanțe sau poate chiar stați de vorbă cu un consultant financiar care să vă ajute să faceți un plan pentru anul care începe, creierul dumneavoastră va elibera o parte din stres.

6. Reveniți la activitățile dinainte de Sărbători.
O ieșire cu grupul cu care vă întâlniți de obicei și revenirea la activitățile cu care erați obiș-nuit, fie că e vorba de întâlniri cu prietenii, citit sau a urmări emisiunea preferată la televizor, vă va ajuta să simțiți că lucrurile au reintrat în normal și să vă relaxați.

Apropierea Sărbătorilor, presiunea socială, așteptările personale sau ale familiei, dificultățile financiare pot reprezenta un stres suplimentar, agravând starea noastră psihică. Pentru a depăși aceste momente trebuie să ne concentrăm pe lucrurile pozitive din viața noastră, acelea care funcționează. Gândirea pozitivă poate duce la găsirea de soluții, la rezolvarea concretă a problemelor și la a obține ceea ce ne dorim. Este mult mai profitabil să ne propu-nem ce să facem, ce vrem să obținem, decât să ne gândim la ce să nu facem, ce nu vrem, ce nu avem.
dr. Alexandra Siru, psiholog la Centrul Medical ProVita - Diagnostic și tratament.

Ai fost un Grinch de Sărbători?
Există nenumărați oameni care pur și simplu nu se bucură de spiritul Sărbătorilor. Multă vreme s-a crezut că e ceva ce ține de personalitatea lor, însă un studiu recent, publicat în ediția de Crăciun a revistei BMJ, arată că, de fapt, creierul nostru este răspunzător pentru felul în care ne bucurăm sau nu deSărbători. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au folosit metoda rezonanței magnetice pentru a analiza activitatea cerebrală a douăzeci de adulți, care au purtat ochelari speciali pe care le erau înșirate mai multe imagini. Inițial, subiecții experi-mentului au văzut imagini legate de Crăciun, iar apoi imagini obișnuite. După aceea, ei au fost rugați să completeze un chestionar despre felul în care sărbătoresc Crăciunul și Sărbătorile de iarnă.

Cercetătorii au constatat că, în cazul celor care spun că iubesc Crăciunul, în timp ce urmăreau imaginile legate de Sărbători, a existat activitate cerebrală în cinci locuri diferite din creier, față de cei care spun că nu iubesc Crăciunul. Printre aceste porțiuni din creier se numără și cele care au legătură cu spiritualitatea și empatia. Așadar, felul în care ne raportăm la Sărbătorile de iarnă ar putea fi determinat de fapt de activitatea cerebrală din anumite porțiuni ale creierului și nu de personalitatea... de Grinch.
 

×