x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet S-a descoperit de ce unii oameni au tendinţa de a înşela

S-a descoperit de ce unii oameni au tendinţa de a înşela

29 Iul 2015   •   17:21
S-a descoperit de ce unii oameni au tendinţa de a înşela

Cercetarea, care a fost efectuată la universităţile Harvard şi cea din Austin, relevă faptul că testosteronul îi determină pe oameni să înşele iar cortizolul susţine comportamentul lipsit de etică, relatează psypost.org.

Studiul a determinat faptul că sistemul endocrin joacă un rol dual în acest tip de comportament. Concentraţia mare de testosteron anticipează probabilitatea ca persoana respectivă să înşele şi aibă un comportament imoral.

Cercetătorii au rugat 117 subiecţi să participe la un test de mtematică pe care să şi-l evalueze fiecare, personal, şi li s-a spus că vor obţine mai mulţi bani dacă vor avea mai multe rezultate corecte.

Subiecţilor li s-a prelevat salivă înainte şi după test. Cercetătorii au descoperit că subiecţii care aveau nivelurile ridicate ale celor doi hormoni au fost cei mai dispuşi să mintă asupra corectitudinii rezultatelor.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că nivelul ridicat de testosteron scade teama de pedeapsă şi mareşte dorinţa de a câştiga. Nivelul crescut de cortizol generează stres cronic deranjant şi care creează o stare de nesiguranţă pentru subiect astfel că, în timp ce testosteronul încurajează minciuna, cortizolul furnizează motivul pentru a minţi.

Dat fiind faptul că cei doi hormoni funcţionează în aceste sens numai în tandem ar fi suficientă scăderea nivelului numai unuia dintre hormoni pentru a îndrepta comportamentul celor care mint şi înşeală.

×