Un studiu a constatat că o doză zilnică de suc de sfeclă roșie poate avea efecte semnificative asupra tensiunii arteriale. Doar câteva săptămâni de consum de sfeclă roșie pe zi provoacă o scădere a tensiunii arteriale medii cu circa 5 mmde mercur dacă este menținută, fiind suficientă pentru a reduce cu 10% riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic.
Studiile arată, de asemenea, că sfecla roșie are efect asupra tensiunii arteriale în câteva ore de la consum.
Andy Jones, profesor de fiziologie aplicată la Universitatea din Exeter, care a petrecut mai mulți ani investigând efectele sfeclei roșii asupra performanței sportive, explică modul în care nitrații din sfecla roșie îmbunătățesc fluxul sanguin către plămâni și mușchi, rezultând o livrare mai rapidă de oxigen.
„Este potențialul ca mușchii să primească mai mult oxigen și să îl distribuie mai eficient datorită efectelor oxidului nitric”, spune el. Acest lucru te ajută să folosești mai eficient oxigenul în timpul exercițiilor fizice, astfel încât să poți munci mai mult, fără a simți că depui efort.
Proprietățile sfeclei roșii
Andy Jones recomandă să bei două-trei sfecle roșii medii pentru a vedea efecte pozitive. Consumul a aproximativ 6 - 10 ml de nitrați pe zi este important.
Cercetătorii de la Barts și de la London School of Medicine and Dentistry spun că o cană de suc de sfeclă roșie poate reduce tensiunea arterială.
„Dacă beți 250 ml (8 oz), puteți reduce valorile tensiunii arteriale ridicate cu 10 mm de mercur (mmHg).”
Un studiu efectuat pe 15 pacienți a adus o parte din aceștia în intervalul normal, conform unui raport extern al revistei Hypertension.
Dar cercetătorii de la Barts și de la London School of Medicine and Dentistry, care au studiat efectele de scădere a tensiunii arteriale ale sfeclei roșii timp de ani de zile, avertizează că mai sunt necesare eforturi suplimentare.
Totodată, ei avertizează că dacă bei suc de sfeclă roșie, poți avea o consecință neașteptată. Urina poate deveni roz.
Nitrații se găsesc în mod natural în sol, iar legumele mari sunt absorbite prin rădăcini pentru a le ajuta să crească.
„Suntem surprinși de cât de puțini nitrați au fost necesari pentru a vedea un efect atât de mare. Sperăm să spunem că creșterea consumului de legume cu conținut ridicat de nitrați în dietă, cum ar fi legumele cu frunze verzi sau sfecla roșie, ar putea fi o abordare a stilului de viață pe care o putem folosi cu ușurință pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară”, spune cercetătoarea Amrita Ahluwalia.
De asemenea, nitrații sunt solubili în apă, așa că trebuie să fii atent atunci când fierbi sfecla. Pentru a fierbe sfecla, permite nitraților să iasă în lichidul de gătit, astfel încât să obții cât mai multe beneficii.
Dacă vrei cu adevărat să profiți la maximum de această legumă, cel mai bine este să o cumperi crudă și să o coci sau să bei suc.
10 beneficii pentru sănătate
1. Antioxidanți protectori
Sfecla roșie este printre cele mai puternice 10 legume antioxidante. Aceasta înseamnă că ajută organismul să combată efectele dăunătoare ale procesului numit oxidare.
Compușii vegetali responsabili de culoarea violet-purpurie a rădăcinii, antocianinele, au capacități antioxidante și antiinflamatorii ridicate.
2. Anticancerigen
Betacianina, un pigment vegetal puternic care conferă sfeclei roșii o culoare bogată, ajută la suprimarea dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de vezică urinară. Conțin compuși care combat cancerul, inclusiv acidul feric, ruminanul și kaempferolul.
3. Antiinflamator
Betalainele, o familie de pigmenți naturali de culoare din care face parte betacianina, pot ajuta la reducerea simptomelor și a markerilor inflamației. Acestea includ ameliorarea disconfortului articulațiilor inflamate, cum ar fi genunchii.
4. Scăderea tensiunii arteriale
Sfecla roșie este bogată în nitrați, ceea ce face ca sfecla roșie să fie atât de prietenoasă cu inima. Datorită nitraților, aceștia ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale.
Studiile sugerează că alimentele bogate în nitrați, precum sfecla roșie, pot ajuta la supraviețuire în caz de atac de cord.
5. Energie
Studiile sugerează că atunci când sportivii adaugă suc de sfeclă roșie la regimul alimentar, ajută la susținerea rezistenței la exerciții fizice și îmbunătățește performanța. Atunci când mușchii sunt în stare de repaus după exerciții fizice, nitrații din sfeclă roșie ajută la aducerea unei cantități mai mari de oxigen la celulele musculare, ceea ce promovează o recuperare eficientă.
Adăugarea sfeclei roșii în dietă poate oferi creșterea energiei de care avem nevoie.
6. Sănătatea digestivă
Sfecla roșie este bogată în fibre și, pe lângă faptul că susține funcția intestinală, ajută la promovarea unui mediu sănătos în intestin. Alături de fibre, betaminele ajută la creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt de către bacteriile benefice care trăiesc în intestin.
7. Protejează intestinul
Sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse vegetale de glutamină, un aminoacid esențial pentru menținerea mucoasei intestinale. Glutamina joacă un rol în protejarea mucoasei intestinale de leziuni și stres.
8. Sănătatea creierului și timpul de reacție
Studii suplimentare sugerează ă un aport mai mare de nitrați pare să ducă la o îmbunătățire semnificativă a funcțiilor motorii, inclusiv a timpului de reacție.
9. Postmenopauză
După menopauză, riscul de tensiune arterială și boli de inimă poate crește. Schimbările alimentare, cum ar fi includerea legumelor bogate în nitrați, arată că o dietă bună poate fi o strategie utilă pentru a menține arterele flexibile și, implicit, pentru a gestiona tensiunea arterială.
Consumul de suc de sfeclă roșie înainte de exerciții fizice ajută la îmbunătățirea mobilității și a rezultatelor cardio-metabolice la această grupă de vârstă.
Orice îmbunătățire a fluxului sanguin poate fi, de asemenea, benefică pentru creier. Studiile sugerează că includerea sfeclei roșii în dietă, combinată cu exercițiile fizice, poate îmbunătăți fluxul sanguin către lobul frontal al creierului - o zonă implicată în luarea deciziilor și memorie.
10. Fenomenul Raynaud
Fenomenul Raynaud este o afecțiune inconfortabilă în care sângele nu circulă corect către degete și picioare. Simptomele includ durere, amorțeală și furnicături.
Un studiu inițial care a examinat efectele sucului de sfeclă roșie a demonstrat îmbunătățiri ale fluxului sanguin către degetul mare și antebraț, precum și reducerea tensiunii arteriale și a inflamației, potrivit bbc.com.