Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 10 cele mai bune vitamine și alimente pentru sănătatea ochilor

10 cele mai bune vitamine și alimente pentru sănătatea ochilor

de Anastasia Paul    |   

Ești ceea ce mănânci, așa spune proverbul. Și acest lucru este valabil și pentru ochii tăi. Cele mai bune vitamine și alimente pentru sănătatea ochilor vin într-un curcubeu de culori strălucitoare, de la verdețuri cu frunze la citrice și morcovi. Carotenoizii antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, din aceste alimente le oferă pigmentul natural.

Anioxidanții sunt supereroi ai sănătății ochilor și au fost legați de a ajuta la menținerea vederii sau la încetinirea pierderii vederii cauzate de vârstă. Stresul oxidativ este un factor cheie care contribuie la bolile oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, în care radicalii liberi afectează retina.

Ochii sunt deosebit de vulnerabili din cauza utilizării excesive de oxigen și a expunerii prelungite la lumină. Acești factori pot duce la supraproducția de radicali liberi toxici care declanșează deteriorarea celulară și contribuie la diverse afecțiuni oculare.

Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi. Catechinele găsite în ceaiul verde, de exemplu, ajută la protejarea împotriva glaucomului și a cataractei. S-a constatat că vitamina E și beta-carotenul reduc riscul de cataractă, iar alimentele bogate în antioxidanți au fost asociate cu încetinirea progresiei degenerescenței maculare asociate (DMLV).

Ceai verde

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți puternici, în special catechine, precum epigalocatechin-3 galat (EGCG), despre care s-a demonstrat că protejează împotriva glaucomului și a cataractei. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, iar inflamația cronică poate contribui la dezvoltarea și progresia ochiului uscat. Cercetările au arătat efectele terapeutice promițătoare ale ceaiului verde asupra bolilor oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta și ochiul uscat.

Ouă

Gălbenușul unui ou este o sursă excelentă de carotenoizi, luteină și zeaxantină, care sunt esențiali pentru protejarea maculei ochiului (în retină), responsabilă pentru vederea clară și percepția culorilor. Deoarece organismul nu produce acești antioxidanți, este esențial să îi obții din dietă. Un studiu a constatat că un consum între două și patru ouă pe săptămână a dus la o reducere cu 62% a riscului de a dezvolta degenerare maculară legată de vârstă (DMLV), comparativ cu consumul unui singur ou pe săptămână sau mai puțin.

Morcovi

Morcovii - pe lângă alte alimente portocalii, cum ar fi cartofii dulci, papaya și dovlecii - pot ajuta cu adevărat vederea datorită antioxidanților pe care îi conțin. De asemenea, sunt bogați în beta-caroten, un carotenoid care este transformat în vitamina A în organism, care este esențial pentru menținerea unei vederi bune și joacă un rol în producerea de rodopsină, un pigment din retină necesar pentru vederea în lumină slabă și nocturnă. Vitamina A joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea sănătății suprafeței ochiului, menținând-o umedă și protejată și ajutând la prevenirea uscăciunii ochilor.

Citrice

Vitamina C găsită în citrice precum portocalele, grepfrutul, lămâile și limele ajută la protejarea cristalinului ochilor de daunele oxidative și stresul induse de lumina UV și susține producția de colagen pentru sănătatea corneei. Acest antioxidant ajută, de asemenea, la susținerea capilarelor delicate care furnizează fluxul sanguin către retină.

Turmeric

Acest condiment cu nuanțe strălucitoare are puternice beneficii antioxidante și antiinflamatorii. Compusul activ de curcumină ajută la reducerea inflamației asociate cu ochii uscați și susține producția de lacrimi. Studiile au asociat curcumina cu tratamentul terapeutic și prevenirea cataractei și a altor boli oculare.

Somon și ton

Acești pești de apă rece sunt plini de acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru funcția retiniană și producția de lacrimi. Alte fructe de mare bogate în omega-3 includ sardine, macrou, hamsii, hering și păstrăv. Algele marine conțin vitaminele A, C, E și zinc, care sunt nutrienți vitali pentru sănătatea ochilor.

Ardei grași

Aceste legume de culoare roșie și verde aprins sunt bogate în beta-caroten. Acest nutrient oferă alimentelor pigmentul lor natural vibrant. Ardeii grași sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitaminele E și C, care ajută la vindecarea și repararea țesuturilor deteriorate. De asemenea, conțin vitamina K, despre care se crede că ajută la controlul presiunii oculare, și vitamina B6, care are calități neuroprotectoare pentru nervul optic, despre care studiile sugerează că ar putea fi importantă pentru prevenirea glaucomului.

Nuci și semințe

Gustările de migdale, arahide, alune de pădure și semințe de floarea-soarelui oferă ochilor o cantitate abundentă de vitamina E liposolubilă, care ajută la prevenirea degradării țesutului ocular și ar putea reduce riscul de boli oculare. Cercetările au arătat că un aport regulat de vitamina E, pe lângă alți nutrienți precum vitamina B6 și niacina, ar putea reduce riscul de cataractă și ar putea păstra vederea.

Legume cu frunze verzi, broccoli, varză de Bruxelles

Toate aceste legume verzi conțin niveluri ridicate de beta-caroten, chiar mai mult decât morcovii iar cercetările au arătat că acestea pot întârzia formarea cataractei cu până la 20%”. Verdeața cu frunze, precum varza kale, este o sursă excelentă de fitonutrienți precum luteină și zeaxantină, care protejează ochii de daunele cauzate de razele UV.

Stridii

O singură stridie oferă aproape întreaga doză zilnică recomandată de zinc, un mineral crucial pentru sănătatea ochilor. Zincul este esențial pentru menținerea sănătății retinei și, pe lângă antioxidanți, poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă. Acesta joacă mai multe roluri în funcția ochilor, inclusiv transportul vitaminei A de la ficat la ochi. Poți obține zinc din carne slabă și carne de pasăre, precum și din semințe de dovleac și năut.

 

Subiecte în articol: ochi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri