Sfecla roșie scade tensiunea arterială, stimulaează performanțele fizice și îmbunătățește nivelul zahărului din sânge. Poate ajuta și la îmbunătățirea sănătății creierului, protejarea rinichilor și ficatului și la reducerea inflamației.
1. Reduce tensiunea arterială
Sfecla roșie are un conținut ridicat de nitrați, pe care organismul îi poate transforma în oxid nitric. Oxidul nitric are multe roluri în organism, inclusiv ajutând vasele de sânge să se relaxeze și să se dilate, ceea ce scade tensiunea arterială.
O analiză a constatat că nitrații din sucul de sfeclă roșie pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice (cea mai mare valoare) la persoanele cu hipertensiune arterială.
2. Îmbunătățește performanța fizică
Nitrații din sucul de sfeclă roșie ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin. Aceasta înseamnă că mai mult oxigen și nutrienți pot ajunge la mușchi în timpul exercițiilor fizice.
O analiză a constatat că sucul de sfeclă roșie, consumat într-o singură doză sau pe parcursul a mai multor zile, poate ajuta la îmbunătățirea performanței în timpul exercițiilor de intensitate mare. De asemenea, poate crește forța musculară și poate preveni oboseala musculară.
3. Reduce inflamația
Sfecla roșie este o sursă concentrată de pigmenți vegetali numiți betalaine. Betalainele au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Acești compuși pot ajuta la protejarea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și pot reduce riscul de boli legate de inflamație, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Un studiu recent a constatat că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la reducerea inflamației la persoanele cu COVID lung.
4. Îmbunătățelte sănătatea inimii
Sucul de sfeclă roșie conține un aminoacid numit betaină, care poate susține sănătatea inimii. Betaina ajută la scăderea nivelului de homocisteină, un alt aminoacid utilizat de organism pentru a produce proteine. Nivelurile ridicate de homocisteină din organism au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Alte studii au descoperit că consumul de suc de sfeclă roșie poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride, care sunt indicatori cheie ai sănătății inimii.
5. Promovează sănătatea ficatului
Betaina din sucul de sfeclă roșie poate susține sănătatea ficatului prin prevenirea acumulării de grăsime. Un studiu efectuat pe adulți cu steatoză steatosă non-alcoolică (NAFLD) a constatat că cei care au băut 250 ml de suc de sfeclă roșie zilnic timp de 12 săptămâni au prezentat îmbunătățiri ale sănătății ficatului. Beneficii mai mari au fost observate la cei care au asociat sucul de sfeclă roșie cu dieta mediteraneană.
6. Stimulează funcția creierului
Multe persoane cu tulburări cognitive, cum ar fi Alzheimer și demența, experimentează un flux sanguin redus către creier. Într-un studiu, persoanele de 75 de ani care au băut suc de sfeclă roșie au avut un flux sanguin mai bun în zonele creierului legate de gândire și memorie, probabil datorită nitraților prezenți în sucul de sfeclă roșie.
Betanina din sucul de sfeclă roșie poate preveni reacțiile din creier asociate cu progresia bolii Alzheimer. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile sucului de sfeclă roșie pentru sănătatea creierului.
Informații nutriționale despre suc de sfeclă roșie
O cană (225 ml) de suc de sfeclă roșie 100% conține:
Calorii: 62
Grăsimi: 0,1 grame (g)
Sodiu: 47 miligrame (mg)
Carbohidrați: 14,7 g
Fibre: 2,7 g
Proteine: 1,8 g
Cupru: 0,2 mg sau 24% din valoarea zilnică recomandată (VZR)
Folat: 64,5 micrograme (mcg) sau 16% din VZR
Magneziu: 34,7 mg sau 8% din VZR
Fier: 1,4 mg sau 8% din VZR
Sucul de sfeclă roșie este bogat în compuși benefici, precum betaina, nitrații și antioxidanții
De asemenea, este o sursă excelentă de cupru și folat, oferind peste 15% din VZR pentru fiecare nutrient. Cuprul este important pentru formarea țesutului conjunctiv, în timp ce folatul este necesar pentru creșterea celulelor și dezvoltarea globulelor roșii.
O cană de suc de sfeclă roșie oferă magneziu și fier. Magneziul este necesar pentru producerea de energie și o funcționare musculară sănătoasă.Corpul tău folosește fierul pentru a produce hemoglobină. Hemoglobina este o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul din plămâni către restul corpului.
Riscuri pentru sănătate
Se consideră că sucul de sfeclă este sigur atunci când este consumat în cantități moderate.
Sucul de sfeclă roșie poate provoca culoare roz sau roșie a urinei. Acest lucru nu este un motiv de îngrijorare - se întâmplă atunci când pigmenții betalaină nu sunt complet descompuși înainte de a părăsi corpul. Dacă scaunul sau urina sunt roz sau roșii și nu ai mâncat sfeclă roșie, contactează medicul.
Sucul de sfeclă roșie conține oxalați. Nivelurile ridicate de oxalați din organism pot crește riscul de pietre la rinichi la unele persoane. Pietrele la rinichi sunt aglomerări minerale care se formează în rinichi și pot fi dureroase la trecerea prin tractul urinar.
Consumul de nitrați trebuie ținut sub control datorită potențialului său de a forma compuși cancerigeni. Nicio cercetare solidă pe oameni nu a legat însă nitrații găsiți în mod natural în alimentele vegetale, cum ar fi sfecla roșie, de probleme de sănătate, potrivit health.com.
Sfaturi pentru consum
Alege suc de sfeclă roșie 100% fără zahăr adăugat.
Dacă sunteți nou în consumul de suc de sfeclă roșie, începeți cu o cantitate mică pentru a evita tulburările digestive.
Amestecă sucul de sfeclă roșie în smoothie-uri sau shake-uri proteice.
Folosește un storcător sau un blender pentru a-ți prepara propriul suc de sfeclă roșie.
Depozitează sucul proaspăt de sfeclă roșie într-un recipient etanș timp de 2-3 zile.
Amestecă sucul de sfeclă roșie cu suc de fructe de pădure, mere și alte legume.