Și, în timp ce anumite cercetări sugerează să te culci înainte de ora 1 noaptea, indiferent de cronotip, există încă multe variații pe această temă.
A dormi suficient este greu pentru mulți oameni care nu reușesc să se trezească dimineața. Acest lucru poate duce la rezultate mai proaste asupra sănătății mintale, de exemplu.
Totodată, persoanele care se trezesc devreme în mod natural se confruntă cu lupte similare atunci când acționează împotriva preferințelor propriului corp trezindu-se mai târziu.
Iată câteva semne că nu vîți respecți propriul bioritm și ce să faci:
Cum îți poți da seama dacă ceasul corporal este stricat
Există un termen pentru această problemă - tulburări de ritm circadian.
Acestea pot include totul, de la tulburări întârziate sau avansate ale fazei somn-veghe (cele din urmă sunt frecvente în rândul persoanelor în vârstă), până la tulburări de somn periodice.
De asemenea, se poate manifesta ca treziri la ore imprevizibile, în intervale aparent aleatorii, sau modele regulate de somn care funcționează în afara cadrului obișnuit de 24 de ore. Acestea afectează aproximativ 3% din populație.
Potrivit National Institutes of Health, unele semne că este posibil să ai una dintre aceste afecțiuni includ „somnolență extremă în timpul zilei, scăderea vigilenței și probleme de memorie și de luare a deciziilor”.
De asemenea, s-ar putea să te lupți cu insomnia, să ai dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit, s-ar putea să adormi când nu plănuiești, să observi stresul și schimbările de dispoziție sau să experimentezi modificări ale apetitului (fie pofte, fie suprimarea apetitului).
Cum poți să te realiniezi cu ceasul corporal
Fundația pentru somn spune că nu ar trebui să încerci să îți remediezi programul de somn dintr-o dată.
În schimb, ia-o încet - culcă-te cu mai puțin de o oră mai aproape de ora ta ideală de culcare în fiecare seară, până când programul tău este aliniat cu ceasul tău corporal.
Ieșirea afară dimineața pentru a beneficia de razele dimineții îți poate ajuta corpul să înțeleagă în ce interval de timp ar trebui să funcționeze.
Limitarea cofeinei, evitarea exercițiilor fizice prea târziu în timpul zilei, respectarea orelor obișnuite de masă (a nu mânca cu mai puțin de trei ore înainte de culcare) pot ajuta, de asemenea.
Discută cu un medicul dacă schimbările stilului de viață nu te ajută și modelul tău de somn interferează cu viața de zi cu zi (mai ales dacă persistă după trei luni), potrivit huffingtonpost.uk.