Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda au analizat recent 25 de studii clinice care au cuprins un total de 4.874 de indivizi, analizând scăderea în greutate și tensiunea arterială. Aceste studii s-au derulat pe o perioadă de 36 de ani, între 1966 și 2002. Analiza lor a relevat că pentru fiecare 1 kg pierdut, exista o scădere de un punct a tensiunii sistolice a subiecților (valoarea superioară). Ce înseamnă asta? Cedăm cuvântul Dr. William W. Li: „Tensiunea normală este 120/70, de exemplu, așa că 120 este tensiunea sistolică. Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea arterială), care începe atunci când tensiunea este 130/80 sau mai mare, crește riscul bolilor cardiace, al atacului cerebral, al blocajului renal și, mai târziu, al demenței senile.”
Cifre tulburătoare
Pe firul explicațiilor: „Scăderea presiunii arteriale este foarte importantă. O analiză pe 600.000 de persoane implicate în studii clinice privind scăderea tensiunii arteriale a arătat că pentru fiecare reducere cu șase puncte a tensiunii sistolice, participanții au prezentat o scădere cu 28% a riscului dezvoltării insuficienței cardiace. Astfel, o scădere în greutate chiar și cu 1 kg scade riscul insuficienței cardiace cu 2,8%, iar pierderea a 2 kg reduce riscul cu 5,6%.”
Evitarea cancerului
Gama beneficiilor devine cu adevărat vizibilă atunci când slăbești 2 kg sau mai mult. Din nou Dr. William W. Li: „Fiecare gram pierdut scade presiunea asupra metabolismului și ajută la remedierea distrugerilor pe care grăsimea excesivă le produce asupra mecanismelor de apărare a sănătății. Pierderea a 2,5 kg este importantă când vine vorba de reducerea riscului de cancer.” Aprofundat? „Un studiu realizat de Societatea Americană împotriva Cancerului a analizat schimbările ponderale în decurs de zece ani în rândul a 180.885 de femei din Statele Unite, Australia și Asia. Femeile aveau în jur de 50 de ani la începutul studiului, toate erau supraponderale, nu urmau terapii de substituție hormonală și prezentau fie o greutate stabilă (fără schimbări), fie pierduseră un număr variabil de kilograme în ultimul deceniu.”
Pierzi kilograme? Câștigi ani de viață
Tot aici: „Cercetătorii au corelat amploarea slăbitului cu diagnosticul cancerului de sân. Rezultatele au arătat că femeile care au pierdut 2,5 kg sau mai mult și sau menținut au prezentat o scădere cu 18% a riscului dezvoltării cancerului de sân. Beneficiul creștea odată cu kilogramele pierdute. La 5 kg pierdute, riscul cancerului de sân a scăzut cu 25%. La 10 kg, riscul a scăzut și mai mult, cu 32%. Dar chiar și o pierdere ușor de realizat, de 2 kg, a indicat beneficii semnificative.”
Câștiguri dacă slăbești între 5 și 10 kg
„Să ridicăm ștacheta scăderii ponderale și să analizăm beneficiile pierderii în greutate cu 5 kg.” - a propus Dr. William W. Li. Nu putem decât să fim de acord, nu? „Beneficiile - a urmat cercetătorul - includ reducerea riscului altei boli mortale: cancerul endometrial. Acest tip de cancer se dezvoltă în căptușeala uterului (endometru) la femeile aflate în postmenopauză. Există dovezi relevante că grăsimea în exces crește riscul dezvoltării acestui tip de cancer. Un studiu realizat pe parcursul a 14 ani de către cercetătorii de la Universitatea Indiana a analizat pierderea intenționată în greutate și cancerul endometrial.”
Un experiment de mare anvergură
Concluziile? „Ei au cooptat 36.794 de femei între 50 și 79 de ani, toate supraponderale, care participau la Studiul privind Sănătatea Femeilor. Acest interval de vârstă reprezintă fereastra cu cel mai ridicat risc de cancer endometrial. Cercetătorii au monitorizat aceste femei în ceea ce privește câștigul ponderal, pierderea ponderală sau stabilitatea (lipsa modificărilor) pe o perioadă de trei ani. Apoi le-au urmărit sănătatea în următorii unsprezece ani.” Și? „Studiul a devoalat că femeile care au slăbit 5 kg sau mai mult în primii trei ani au prezentat un risc scăzut cu 39% de cancer endometrial în deceniul următor. În schimb, femeile care s-au îngrășat cu 5 kg sau mai mult în același interval au prezentat un risc crescut de cancer endometrial. Așadar, până și o scădere ponderală modestă poate avea un efect pe termen lung de reducere a riscului unui cancer mortal la femei.”
„O scădere în greutate chiar și cu 1 kg scade riscul insuficienței cardiace cu 2,8%, iar pierderea a 2 kg reduce riscul cu 5,6%.”, Dr. William W. Li
Până și o scădere ponderală modestă poate avea un efect pe termen lung de reducere a riscului unui cancer mortal la femei.”, Dr. William W. Li