Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii BVB, o piaţă „hrănită” de firmele de stat

BVB, o piaţă „hrănită” de firmele de stat

de Paul Barbu    |   
Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) este destul de mică în comparaţie cu alte pieţe de capital din alte zone, şi asta în condiţiile în care, la noi, singurele companii listate sunt de stat. Dacă bursa de la Varşovia are o capitalizare de 290 de miliarde de euro (64% din PIB-ul Poloniei), cea de la Bucureşti valorează 21 miliarde de euro (14% din PIB-ul ţării), în timp ce piaţa de capital ungurească, 62 de miliarde (55% din PIB-ul ţării). Din acest motiv, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, este nemultumit că bursa a devenit, de fapt, o „bursă a companiilor de stat”. „Nu cred că singurul motor al dezvoltării pieţei de capital sunt companiile de stat. Aş dori să văd mai multe companii din domeniul privat listate”, a declarat ministrul Energiei. În schimb, ambasadorul SUA la Bucureşti, Klemm Remarks, crede că România are potenţialul de a fi o ţară puternică şi bogată. „O piață de capital profundă şi lichidă ar asigura de asemenea o bază solidă pentru creştere”, afirmă Remarks.

Potrivit lui, profunzimea şi maturitatea pieţei de capital româneşti ar evolua mai rapid dacă mai multe societăţi de stat ar fi conduse de către manageri profesionişti şi ar fi listate pe piaţa de capital.

Piaţa de capital din Polonia este de aproape 15 ori mai mare decât cea din România, de trei ori mai mare decât cea austriacă şi de aproape 6 ori peste cea de la Budapesta.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri