Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ești stresat? Apucă-te de pictat!

Ești stresat? Apucă-te de pictat!

Atunci când nivelul de stres atinge cote maxime, este recomandat să iei o pauză creativă. Specialiștii spun că 45 de minute de creație, fie că este desen, pictură sau modelaj, reduce nivelul de cortizol din organism. Cortizolul este cunoscut ca „hormonul stresului”. Este produs în glandele suprarenale și eliberat în canități mari, ca răspuns la factorii de stres.

Un studiu realizat la Universitatea din Philadelphia a urmărit 39 de adulți cu vârste cuprinse între 19 și 59 de ani, cărora li s-a oferit o pauză creativă de 45 de minute, deși majoritatea nu aveau talent la desen sau alte veleități artistice. Înainte și după această pauză, a fost testat nivelul de cotrizol din saliva fiecărui participant. Trei sferturi dintre participanții la studiu au înregistrat scăderi ale nivelului de cortizol, după pauza de pictat. Schimbările cele mai importante au fost înregistrate la tineri.

Specialiștii spun că nu cotează dacă ai sau nu talent, sau dacă lucrarea pe care o faci va fi o capodoperă. Nivelul de stres scade și în cazul celor care doar „mâzgâlesc” pe pânză. Importantă este deconectarea de la problemele zilnice și canalizarea energiei creative într-o direcție.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri