Jurnalul.ro Ştiri Politică Lasconi: Nu există discuţii cu PNL. Am vorbit cu PMP, Forţa Dreptei, REPER - o decizie va fi la sfârşitul săptămânii

Lasconi: Nu există discuţii cu PNL. Am vorbit cu PMP, Forţa Dreptei, REPER - o decizie va fi la sfârşitul săptămânii

de Redacția Jurnalul    |   

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Elena Lasconi, a declarat luni că nu a avut discuţii cu PNL pentru o alianţă, dar "uşa este deschisă", menţionând, totodată, că a vorbit cu toate celelalte forţe de centru-dreapta - PMP, Forţa Dreptei, REPER - şi va fi luată o decizie la sfârşitul acestei săptămâni.

"Nu există discuţii şi negocieri în legătură cu o alianţă cu PNL, deşi am aflat din presă că am fi vorbit, dar nu s-a întâmplat, asta garantat. Mi-a venit această idee pentru că îl admir pe domnul Bolojan pentru că are foarte mulţi ani în administraţie, dar vreau să vă spun foarte prompt că noi avem mulţi specialişti în partid care ar putea să fie premieri. Pe de altă parte, mă gândeam şi la faptul că o să ajungem la guvernare şi o să facem o reformă pe bune în administraţie, iar domnul Ilie Bolojan o să îşi piardă serviciul, pentru că principala chestiune este desfiinţarea consiliilor judeţene şi comasarea comunelor cu mai puţin de 2.000 de locuitori, cred că 27 - 28% din suprafaţa României, din localităţile din România", a afirmat Lasconi, într-o conferinţă de presă la Parlament, întrebată în legătură cu propunerea pe care a făcut-o pentru funcţia de premier - liberalul Ilie Bolojan - şi dacă există negocieri în acest moment privind o alianţă cu PNL pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

Ea a spus că l-a propus pe Ilie Bolojan pentru că "asta a simţit" şi nu s-a gândit la "nu ştiu ce mutări de şah".

"Nu, n-am vorbit cu domnul Ciucă şi am spus că uşa USR este deschisă. Însă, am vorbit cu toate celelalte forţe de centru-dreapta şi anume cu PMP, Forţa Dreptei, REPER, am vorbit şi cu independenţi şi o să ieşim cu o comunicare cred că la sfârşitul acestei săptămâni, pentru că mai e foarte puţin timp până la depunerea alianţelor parlamentare şi alianţelor pentru prezidenţiale, 10 respectiv 15 septembrie", a adăugat Elena Lasconi.

Preşedintele USR s-a referit şi la momentul în care liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, a refuzat să se întâlnească cu ea.

"Cu PNL trebuia să am o discuţie în ziua aceea în care am făcut cunoştinţă cu nepoliteţea, ca să fiu delicată, domnului Ciucă. În ziua aia trebuia să ne întâlnim, era o întâlnire stabilită de şefii de campanie, adică de domnul Motreanu şi de domnul Viziteu, şi trebuia să mă văd la o anumită oră. Eram într-o discuţie înainte de a face declaraţiile respective la televizor şi am primit un mesaj de la cineva din echipă să îmi spună că se amână această întâlnire. Am crezut că se amână că a plecat undeva în străinătate sau s-a întâmplat ceva şi apoi am văzut acea declaraţie neinspirată şi de prost gust că nu îşi mai face loc în agendă pentru o discuţie cu mine. Nu e bine să închizi uşi. Eu sunt capabilă să construiesc poduri, nu ziduri", a spus Lasconi.

Ea a apreciat că, dacă acesta lăsa orgoliile deoparte, "ar fi fost pentru prima dată în istoria României când ar fi câştigat din primul tur prima femeie preşedinte".

Elena Lasconi a subliniat că va discuta cu PNL, dacă va fi sunată.

"Dacă o să fiu sunată, cu siguranţă, da. Eu îl invit pe domnul Ciucă să mă sune, are telefonul meu, m-a sunat când a avut nevoie, i-am răspuns, ştiu să ţin lucruri confidenţiale, dacă aşa batem palma, dacă politica mare se joacă cu oamenii fără cuvânt nu e bine", a susţinut liderul USR.

În opinia sa, Nicolae Ciucă nu are şanse să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

"Nu cred că are şanse. Din sondajele pe care le-am văzut ultima dată, deja este undeva pe locul 6", a adăugat Lasconi, menţionând că în turul doi se vor regăsi ea şi Marcel Ciolacu.

În legătură cu negocierile cu Forţa Dreptei, Elena Lasconi a spus că aşteaptă decizia lui Ludovic Orban.

"Cu siguranţă o să vedem care este decizia finală a domnului Orban, pentru că vreau ca lucrurile să fie foarte clare. Şi, nu în ultimul rând, subliniez încă o dată că toţi colegii mei nu vor afla de la televizor că s-a făcut o alianţă, ci voi discuta şi în Biroul Naţional şi cu parlamentarii atunci când avem o concluzie foarte clară, v-am spus cel mai târziu la sfârşitul acestei săptămâni", a precizat preşedintele USR.

Elena Lasconi a menţionat că discuţiile s-au blocat la listele parlamentare.

"Fiecare îşi doreşte cât mai mult şi când spun asta mă gândesc la locurile eligibile pentru parlamentari, nu la altceva", a explicat ea.

Liderul USR a menţionat că a propus Forţei Dreptei şi celorlalte partide de centru-dreapta o alianţă care să se numească USR.

După alegeri, USR se aşteaptă la o alianţă cu PNL, dar şi cu UDMR, a mai spus Lasconi.

"Eu cred cu toată fiinţa mea că, dacă la anul nu va fi o guvernare de dreapta, România va fi în 2007 - 2008 şi nu în 2025, ne vom confrunta cu o criză economică şi financiară care acum este ascunsă de cei care sunt la guvernare. Tocmai pentru că mai sunt trei luni până la alegeri, în mod normal, în mod firesc ar fi trebuit să anunţe premierul României înainte cu şase luni măsurile de austeritate pentru anul viitor, nu a făcut-o, nici nu o să o facă", a susţinut Elena Lasconi.

AGERPRES

Subiecte în articol: Lasconi pnl decizie Forța Dreptei REPER
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri