Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin va discuta săptămâna viitoare cu Erdogan despre acordul privind cerealele

Putin va discuta săptămâna viitoare cu Erdogan despre acordul privind cerealele

Kremlinul a anunțat vineri că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin și omologul său turc Tayyip Erdogan să discute despre punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene, pe care ambii l-au criticat, atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare în Uzbekistan.

Putin a declarat miercuri că Rusia și țările în curs de dezvoltare au fost "înșelate" și că va încerca să obțină amendamente la termenii acordului, care expiră în noiembrie, înainte de a fi prelungit, scrie Reuters.

"O conversație între Putin și Erdogan este posibilă și necesară. Ne așteptăm ca aceasta să aibă loc la Samarkand", a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al prreședinției ruse, referindu-se la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de săptămâna viitoare din Uzbekistan.

Acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră a fost mediat de Turcia și de Națiunile Unite. Acesta rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de șase luni.

Peskov a repetat vineri afirmațiile lui Putin potrivit cărora acordul privind cerealele a fost nedrept față de țările cele mai sărace, deoarece majoritatea transporturilor au fost trimise în Europa și în alte țări bogate.

"Acordurile sunt puse în aplicare, dar modul în care sunt puse în aplicare nu oferă niciun beneficiu specific țărilor sărace", a declarat Peskov.

Un purtător de cuvânt al ONU pentru Inițiativa pentru Cereale la Marea Neagră a declarat miercuri că 30% din grânele și alte produse alimentare care au părăsit Ucraina au ajuns în țările cu venituri mici și medii inferioare. Dar Națiunile Unite au mai spus că acordul de export este o operațiune comercială - nu umanitară - determinată de piață.

Multe dintre cele aproximativ 100 de nave care au părăsit Ucraina au fost blocate timp de luni de zile, neputând să-și transporte încărcăturile contractate. Cele mai multe erau încărcate cu porumb și rezervate de țările dezvoltate pentru a fi folosite pentru hrana animalelor sau pentru biocombustibili.

Peskov a mai spus că trebuie luate măsuri suplimentare pentru a ajuta Rusia să își exporte propriile produse agricole.

Occidentul nu a impus sancțiuni asupra produselor alimentare sau a îngrășămintelor rusești, dar Moscova spune că sancțiunile logistice și restricțiile impuse navelor rusești de a intra în porturile occidentale sau de a obține o asigurare restricționează accesul Rusiei la piețele mondiale.

Moscova spune că relaxarea acestor restricții a fost o parte esențială a acordului privind Marea Neagră. "Această problemă nu a fost rezolvată. Ea va fi subiectul unei conversații specifice", a declarat Peskov.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri