Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și-a exprimat îngrijorarea față de atacul israelian asupra unei școli din Gaza

SUA și-a exprimat îngrijorarea față de atacul israelian asupra unei școli din Gaza

de Redacția Jurnalul    |   

Casa Albă s-a declarat „profund îngrijorată” de atacul aerian israelian, de sâmbătă, asupra unei școli din orașul Gaza. Potrivit oficialilor locali ai apărării civile, a fost ucise circa 100 de persoane. Turcia, Marea Britanie și șeful diplomației externe a UE au condamnat atacul.

Complexul școlar din orașul Gaza adăpostea familii palestiniene strămutate. Serviciul civil de urgență din Gaza, care are o evidență credibilă a numărului de victime, a declarat că aproximativ 100 de persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă. Israelul a declarat că aproximativ 20 de militanți au acționat în complex.

Imaginile video de la fața locului au arătat părți ale corpului împrăștiate printre dărâmături și mai multe cadavre care erau transportate și acoperite cu pături, scrie Reuters.

„Încă o dată, mult prea mulți civili au fost uciși”, a declarat sâmbătă reporterilor vicepreședintele și candidatul democrat la președinție Kamala Harris, reiterând totodată apelurile pentru o încetare a focului în Gaza.

„Suntem profund îngrijorați de rapoartele privind victimele civile din Gaza în urma unui atac al Forțelor de Apărare ale Israelului asupra unui complex care includea o școală”, a declarat Casa Albă într-o declarație, adăugând că Washingtonul a luat legătura cu Israelul pentru a obține mai multe informații.

Citește și Cod galben de caniculă în Capitală și 15 județe

Washingtonul s-a confruntat cu critici interne și internaționale crescânde, inclusiv din partea grupurilor pentru drepturile omului, pentru sprijinul său militar acordat Israelului. Atacul aerian de sâmbătă a avut loc la o zi după ce un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că SUA va oferi Israelului 3,5 miliarde de dolari pentru a cheltui pe arme și echipamente militare americane, după ce Congresul a alocat fondurile în aprilie.

„Știm că Hamas a folosit școlile ca locații în care să se adune și să opereze, dar am spus, de asemenea, în mod repetat și consecvent că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a minimiza vătămarea civililor”, a adăugat Casa Albă.

Comentariile SUA au urmat condamnării atacului de către Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Turcia. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a declarat îngrozit de imaginile din școală, în timp ce ministrul britanic de externe David Lammy s-a declarat „îngrozit” de atac.

Citește și Trupele americane au fost atacate și au suferit răni ușoare în atacul din Siria

Zeci de mii de palestinieni strămutați și-au căutat adăpost în școlile din Gaza, dintre care majoritatea au fost închise de la începutul războiului, în urmă cu 10 luni.

Subiecte în articol: raboi Israel gaza atac sua scoala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri