Jurnalul.ro Ştiri Externe Uciderea ostaticilor israelieni omoară șansa unui acord în Gaza

Uciderea ostaticilor israelieni omoară șansa unui acord în Gaza

de Şerban Mihăilă    |   

Israelul a recuperat corpurile a șase ostatici, două femei și patru bărbați, dintr-un tunel din sudul Gazei, unde se pare că au fost uciși cu puțin timp înainte ca trupele statului evreu să ajungă la ei, a anunțat, ieri, armata israeliană. „Oricine ucide ostatici nu dorește un acord!”, a tunat imediat premierul Benjamin Netanyahu. De cealaltă parte, un lider Hamas a declarat că, prin refuzul său de a semna un acord de încetare a focului, Israelul este responsabil pentru aceste morți. 

„Conform estimării noastre inițiale, ostaticii au fost uciși cu brutalitate de teroriștii Hamas cu puțin timp înainte să ajungem la ei!”, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, în timpul unei ședințe de informare.

Corpurile lui Carmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi și Ori Danino au fost găsite sub pământ în orașul Rafah și returnate Israelului, a spus el. 

Cinci dintre aceşti ostatici fuseseră răpiţi la festivalul de muzică tehno „Nova”, pe data de 7 octombrie 2023, în timpul atacului sângeros lansat de Hamas.

„Inima unei întregi națiuni este zdrobită!”, a comentat președintele Isaac Herzog, a cărui funcție este în mare parte ceremonială. „Le îmbrățișez familiile din toată inima și îmi cer scuze pentru că nu am reușit să îi aduc acasă în siguranță!”, a adăugat el.

La rândul lui, premierul Benjamin Netanyahu a promis că Israelul nu se va odihni până nu îi va prinde pe cei responsabili de uciderea celor șase ostatici. „Oricine ucide ostatici nu dorește o înțelegere!”, a spus el.

Presiuni din toate părțile

În ultima perioadă, șeful executivului israelian fusese presat în țară și în străinătate să ajungă la un acord de încetare a focului, care să includă eliberarea ostaticilor rămași.

El dăduse însă senzația că nu se grăbește să realizeze acest lucru. O serie de analiști internaționali susțin, de altfel, că Benjamin Netanyahu are motive întemeiate să-și păstreze țara într-o stare de conflict, deoarece acest lucru îl ține încă departe, atât de o confruntare cu propriul electorat, cât și de Justiție, în condițiile în care premierul israelian este acuzat de corupție.

Vestea de ieri poate declanșa, însă, noi proteste ale israelienilor care cer un acord privind eliberarea ostaticilor.

Forumul familiilor ostaticilor i-a cerut lui Netanyahu să își asume responsabilitatea și să explice ce împiedică încheierea unui acord.

„Toți au fost uciși în ultimele zile, după ce au supraviețuit aproape 11 luni de abuzuri, tortură și înfometare în captivitatea Hamas. Întârzierea semnării acordului a dus la moartea lor și a multor alți ostatici!”, se arată în comunicat.

La rândul lui, un înalt oficial Hamas, Izzat El-Reshiq, a declarat că, prin refuzul său de a semna un acord de încetare a focului, Israelul este responsabil pentru aceste decese.

Cu câteva zile înainte, ostaticul Qaid Farhan Alkadi, membru al comunității beduine din sudul Israelului, a fost salvat la aproximativ un kilometru distanță, anunța contraamiralul Daniel Hagari.

După ce Alkadi a fost localizat, trupelor li s-a spus să fie prudente, deoarece alți ostatici ar putea fi în zonă, dar nu au existat informații precise cu privire la locația lor, a spus el.

Cele șase cadavre recuperate aparțin unor israelieni ce făceau parte dintre cei aproximativ 250 de ostatici luați în timpul măcelului comis de Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie, care a declanșat războiul din Gaza. Aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși în timpul atacului, potrivit bilanțului israelian.

De atunci, cel puțin 40.691 de palestinieni au fost uciși și 94.060 au fost răniți în ofensiva militară a Israelului în Gaza, a precizat, sâmbătă, Ministerul Sănătății din enclavă, într-o declarație.

Stupoare la Washington

Președintele american, Joe Biden, care a urmărit îndeaproape soarta ostaticilor capturați la 7 octombrie, a declarat că printre cei șase, uciși recent, se numără și israeliano-americanul Goldberg-Polin.

„Sunt devastat și indignat”, a spus Biden, într-o declarație rostită de la Casa Albă.

Goldberg-Polin, capturat la festivalul de muzică de lângă Gaza, a apărut într-un videoclip difuzat de Hamas, la sfârșitul lunii aprilie.

„Tocmai împlinise 23 de ani. Plănuia să călătorească în lume.”, a spus Biden. Părinții săi, Rachel Goldberg și Jon Polin, „au fost curajoși, înțelepți și fermi, chiar dacă au îndurat inimaginabilul.”, a adăugat el.

„Au fost apărători stăruitori și de neoprit ai fiului lor, precum și ai tuturor ostaticilor ținuți în condiții de neconceput. Îi admir și sunt îndurerat alături de ei, mai profund decât pot exprima cuvintele!”, a spus președintele american.

Biden a promis că „liderii Hamas vor plăti pentru aceste crime. Și vom continua să lucrăm non-stop pentru a ajunge la un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași.”.

Anterior, vorbind cu reporterii în Rehoboth Beach, Delaware, Biden declara că este „încă optimist” în privința unui acord de încetare a focului, pentru a opri conflictul.

„Cred că suntem pe punctul de a avea un acord. Toți au spus că sunt de acord cu principiile. Este timpul ca acest război să se încheie!”, spunea liderul de la Casa Albă.

 „Condamn cu fermitate brutalitatea continuă a Hamas, la fel ca întreaga lume!”, a afirmat, la rândul ei, Kamala Harris, candidata democrată la președinția țării. Ea a adăugat că nu se va abate niciodată de la angajamentul său de a elibera americanii și pe toți cei ținuți ostatici în Gaza.

 

Subiecte în articol: ucidere ostatici Israel acord gaza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri