Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un analfabet a jonglat două ministere

Un analfabet a jonglat două ministere

de Dan Constantin    |   

Mihai Stan, care se declară neșcolarizat în interogatoriile de la Parchet, a reușit să fraudeze câteva bănci din România. Banda din Sintești pe care o conducea cuprindea la grămadă de infractori notorii, dar și persoane cu aparențe de onorabilitate, care au deschis prin înșelăciune și relații ușile cabinetelor ministeriale, ale conducerilor de bănci și instituții din sistemul de garantare a creditelor.

Rechizitoriul din așa-numitul Dosar al bancherilor, aflat pe rol în instanțe, arată cum au intrat în jocul rețelei, naivi sau direct interesați, miniștri, secretari de stat, ofițeri de poliție, avocați, notari, bancheri, mulți funcționari din Ministerul Agriculturii și Ministerul Economiei, Eximbank, CEC, BRD, Raiffaisen Bank.

Stan motiva cererile de credite cu necesarul de finanțare pentru achiziții de cereale. Garanta creditele cu certificate de depozitare a cerealelor eliberate de o agenţie a Ministerului Agriculturii. Sintu Toader Ioan, fost parlamentar, cooptat în bandă, avea ușa deschisă la ministrul Valeriu Tabără.

Asociat în firma Ancuța SRL era și Marin Tudoroiu, devenit în final denunțător în dosar. Trioul Stan, Tudoroiu, Sintu sunt primiți și sfătuiți de secretarii de stat Barna Tanczos și Adrian Rădulescu - omul folosit și de Băsescu în afacerea Nana - cum să obțină certificatele de depozitare a cerealelor. Cereale care erau doar în scripte. Rădulescu ajunge cu Stan de mână și la șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, celebrul domn Duță, conform procurorilor.

Filiera de la Ministerul Economiei a fost folosită pentru garantarea de credite la cumpărare de utilaje printr-o schemă suport pentru IMM. Ușile sunt aici deschise prin coruperea unor funcționari, denunțul indicând pe secretarul de stat Cristian Haiduc și pe consilierul secretarului general Rotileanu, un anume Grigoroiu. (C.D)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri