x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta Prof univ dr Alexandru Oproiu

Astazi e ziua ta Prof univ dr Alexandru Oproiu

03 Dec 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta Prof univ dr Alexandru Oproiu
Sursa foto: Elvira Gheorghita/

A fost directorul general al Spitalului Fundeni timp de 21 de ani şi a fost de două ori secretar de stat al Ministerului Sănătăţii. De asemenea, este intemeietor de şcoală in gastroenterologie. Prof. univ. dr Alexandru Oproiu şi-a aniversat, de curănd, ziua de naştere.

 

 

 

A fost directorul general al Spitalului Fundeni timp de 21 de ani şi a fost de două ori secretar de stat al Ministerului Sănătăţii. De asemenea, este intemeietor de şcoală in gastroenterologie. Prof. univ. dr Alexandru Oproiu şi-a aniversat, de curănd, ziua de naştere.

 

 

"Răspund cu plăcere intrebărilor primite de la Jurnalul Naţional, Jurnal pe care il iubesc şi il citesc zilnic. Cea mai mare satisfacţie a mea vine de la foştii pacienţi care mă opresc acolo unde mă intălnesc şi-mi spun: «Am fost bolnavul dumneavoastră acum 37 de ani, m-aţi tratat, m-aţi vindecat» sau «Aveam 19 ani şi am fost internat la dumneavoastră 30 de zile cu stare gravă de boală, acum sunt bine şi am trei copii mari. Mă rog tot timpul pentru sănătatea dumneavoastră, dle doctor». Am satisfacţii numeroase pentru că iau din viaţă ceea ce este bun şi ceea ce imi place. Se pune intrebarea dacă are valoare medicina romănească. Medicina romănească are o mare experienţă, are tradiţie bogată, constituie un edificiu construit in multele decenii de existenţă. Integrarea europeană nu treuie să fie insoţită de renunţarea la experienţa şi tradiţia şcolii noastre de medicină. In prezent se preiau in mod necritic toate «indicaţiile» Comunităţii Europene dintre care multe sunt aberante. Nu trebuie să renunţăm la ceea ce avem bun.

 

 

Ce calităţi trebuie să aibă un medic şi un profesor de valoare?

Să-i iubească in aceeaşi măsură şi pe cei pe care trebuie să-i ingrijească, precum şi pe cei pe care trebuie să-i inveţe şi să-i formeze. Dar pentru aceasta trebuie să-şi iubească ţara in care a văzut lumina vieţii şi să-şi cinstească inaintaşii. Asumarea responsabilităţii de medic şi profesor reprezintă un mare sacrificiu, deoarece aceasta inseamnă muncă, muncă şi iar muncă. Viaţa mea s-a compus din 75% muncă şi 25% odihnă şi recreaţie. Mă felicit pentru faptul că am incredere nelimitată in capacitatea şi partea bună a omului, ceea ce a reprezentat crezul meu. Mă cert pe mine insumi pentru că ii iert prea uşor pe netrebnicii care imi interferează optimismul meu nativ. Cu trecerea anilor cred din ce in ce mai mult că nimic nu este fix şi realizez că ceea ce la un moment dat era dogmă şi adevăr absolut, ei bine, cu timpul, aceste dogme pot deveni anecdotice. Asta conduce la rapiditatea progresului. In schimb, devine din ce in ce mai sigur, o dată cu trecerea anilor, că numai credinţa in Dumnezeu reprezintă statornicia şi garanţia evoluţiei spre bine şi fericire a omenirii. Ce-mi doresc pentru noul an de viaţă? Ca el să fie primul an din următorul deceniu de viaţă, iar deceniul ce urmează să nu fie ultimul şi să-mi păstrez capacitatea intelectuală şi somatică. Dumnezeu să mă ajute şi să mă ocrotească in continuare. Dumnezeu să-i ajute pe toţi romănii!"

 

×
Subiecte în articol: calendar