x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce se va vedea la Salonul de la Paris

Ce se va vedea la Salonul de la Paris

de Tudorel Muşat    |    16 Sep 2022   •   08:25
Ce se va vedea la Salonul de la Paris

Salonul auto de la Paris se reia cu cea de a 89-a ediție. După ce 2020 expoziția a fost anulată din cauza pandemiei, evenimentul automobilistic din capitala Franței revine cu speranțe mari, cel puțin pentru industria franceză și cea chineză.

Ediția 2022 va avea loc în perioada 17-23 octombrie, la centrul expozițional de la Porte de Versailles. Vor fi prezente mărcile grupului Renault, Citroen vine cu brandurile premium, Peugeot - cu un model, Mercedes - cu ceva neanunțat, vietnamezii și chinezii vor invada Salonul cu diverse branduri. Vor lipsi, în schimb, BMW, Volkswagen, Honda, Porsche, Ferrari, Hyundai, Kia, Land Rover, Volvo și multe din mărcile grupului Stellantis.
 

Oficialii Renault au anunțat că grupul francez va prezenta la Paris Motor Show șase noutăți absolute. Sunt incluse concepte, vehicule noi de serie, inovații și parteneriate. Renault, Dacia, Alpine și Mobilize vor fi prezente la expoziția de la Paris, purtând titulatura „Revolution is on”, cu cel puțin o premieră mondială exclusivă, fiecare. Vedeta standului Renault va fi un vehicul în premieră mondială care reinterpretează Renault 4, unul dintre modelele emblematice din industrie. Vor putea fi descoperite primul Renault Kangoo E-Tech Electric destinat special familiilor, dar și un show-car sportiv prin care francezii celebrează 50 de ani a Renault 5. La standuri vor putea fi admirate și electricul Megane E-Tech și hibridul Austral E-Tech. Marca sport-premium Alpine va dezvălui la standul său mașinile sport ale concernului. În premieră mondială va fi prezentat un nou concept car care întruchipează „o nouă etapă în transformarea mărcii”.

 

Dacia schimbă sigla

 

Dacia este în etapa finală a schimbării de identitate, adică inscripționarea modelelor cu noul logo, motiv pentru care acesta va fi calul de bătaie și la Paris. După ce și-a revizuit identitatea vizuală mai întâi în comunicare și publicitate, în vara lui 2021, și, ulterior, la începutul lui 2022, a schimbat imaginea din rețeaua de comercializare, din vara acestui an Dacia a demarat campania de comenzi ale mașinilor purtând noua sa siglă. La Paris Motor Show 2022, publicul larg va putea vedea pentru prima dată „pe viu” mașinile cu noul logo. Citroën nu va fi la acest salon ca marcă proprie, în schimb își va trimite brandul premium DS. Aici atracțiile standului vor fi noul DS 7, precum și DS 3 Crossback. Stellantis va trimite la Salon doar un Peugeot și gama Jeep electrificată. Vor lipsi Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Opel. La Peugeot, principala noutate va fi noul crossover 408. Primul SUV-coupe din istoria Peugeot este singura noutate majoră a leului francez pentru anul în curs. Noul Peugeot 408 amestecă codurile SUV-ului, sedanului și coupé-ului și completează sedanul compact 308 cu o ofertă inedită și originală. Directorul de design Peugeot, Matthias Hossann, spune că vom avea de-a face cu o „lucrare estetică ce a constat în păstrarea scaunului înalt al unui SUV”. Pe lângă designul fastback zvelt, care sugerează mișcare, „noile jante de 20 de inchi cu un design geometric perturbator contribuie la impresia de mișcare și întăresc această siluetă spectaculoasă și felină. Nici o suprafață nu a fost tratată într-un mod anecdotic”, precizează Matthias Hossann.

 

Capitolul hidrogen

 

Sedanul mare de prestigiu va reveni la Salonul Auto de la Paris 2022 prin constructorul francez Hopium, care va prezenta Machina Vision. Modelul este semnat de designerul Felix Godard, care a studiat la Porsche, Tesla sau Lucid, prezintă segmentul cu un stil care este în același timp fluid, elegant și atletic. Grila impunătoare nu este doar un element puternic al stilului său, ci asigură optimizarea răcirii sistemului de celule de combustibil cu hidrogen, evidențiind, în același timp, o semnătură luminoasă inspirată de valurile de pe suprafața apei. Machina Vision este o berlină sport, echipată cu un motor de 500 CP.  Tot la capitolul hidrogen trebuie consemnat și un nou brand francez: NamX. Va expune un SUV denumit HUV, care funcționează pe baza unor cartușe de hidrogen detașabile. Versiunea de serie ar urma să fie lansată în 2025.

 

Două, din State

 

Constructorii americani vor fi reprezentați timid, prin două mărci - Fisker și Jeep. Jeep va dezvălui, în premieră mondială, la Salonul Auto de la Paris 2022, primul său model 100% electric pentru piața europeană: Jeep Avenger. Acest SUV compact este poziționat sub Renegade în gama Jeep, ca un mic SUV urban. Disponibil din 2023 pe piața franceză, modelul este fidel valorilor și istoriei mărcii Jeep, oferind capacități de off-road și până la 400 km de autonomie. Având în fruntea strategia de electrificare a Jeep-ului, modelul va fi disponibil pentru rezervare la Salonul Auto de la Paris.

 

Abundența Chinei

 

China va fi prezentă, în schimb, cu mai multe mărci, în frunte cu BYD și modelele sale pur electrice: Dolphin, Seal, Yuan, Yuan Plus, Song Plus și Tang. Un alt constructor chinez, Great Wall Motor, își va prezenta compacta electrică Ora Cat. De remarcat că BYD își pregătește intrarea în forță pe piața europeană, după ce și-a făcut mâna în Norvegia, în timp ce acasă, în țara condusă de cel mai mare partid comunist, tocmai ce e pândită de faliment.

 

Extravaganțe

 

Micro Mobility Systems va prezenta Microlino la Salonul Auto de la Paris 2022, o mașină de oraș electrică mică, inspirată de Isetta din anii ’50: preia conceptul, adaptându-l la noua eră a electromobilității! Cu designul său atractiv și atipic, care se distinge în special prin ușa sa din față legendară, motorul său electric de 12,5 W (16 cai putere), greutatea sa de 450 kg și autonomie de 200 km, Microlino poate găzdui două persoane pentru o mobilitate moale în mediul urban. Va exista și un proiectul inedit al unui Fiat Multipla de 1.000 de cai putere, construit pe baza de mecanica unei Corvette C7 ZR06. Pentru acest proiect nebunesc, doi realizatori francezi au primit sprijinul a câteva mii a abonaților care au finanțat, printr-o campanie participativă, producția celui mai rapid Multipla din lume. Prețul unui bilet la Salon este de 16 euro.

 

×