În urma negocierilor între reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, s-a semnat ieri, 22 decembrie 2015, un protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015.
La întâlnire au participat şi reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Până la sfârşitul anului trebuie să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate. Protocolul de înţelegere prevede excluderea Cărţii Verzi de la calculul daunalităţii, pentru transportul local, în comun.
"Am căzut de acord să acceptăm o creştere de până la 50% a poliţei RCA şi să luăm ca preţ de referinţă luna iunie 2015. Pe termen lung, s-a ţinut cont de toate propunerile noastre, inclusiv pentru modificarea Legii 136/1995 începând cu ianuaie 2016. Noi am cerut mai multe modificări şi aşteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislaţiei din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia poliţe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale. De asemenea, să existe posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA, în cazul în care autovehiculul este imobilizat. Mai cerem ca achitarea poliţei RCA să fie făcută în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, iar plata despăgubirilor să se facă mai rapid. Dacă nu se vor pune în aplicare cele convenite la întâlnirea de ieri, vom continua protestele, din luna februarie, la nivel naţional, cu sute de mii de maşini în stradă", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.).
Soluţia găsită de ASF, este ca de la calculul daunalităţii va fi exclusă Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun, în condiţiile în care aceasta era luată în calcul printr-o metodologie mai veche. ASF va amenda o normă internă prin care va lega majorarea de rata daunalităţii, astfel încât orice majorare să ia în calcul o rată a daunalităţii şi, în final, majorarea fiind limitată la 50%.
7.000 de mijloace de transport marfă şi călători au protestat, joi, 17 decembrie, în Capitală, într-un amplu miting. Transportatorii au cerut sprijinul Guvernului pentru reducerea poliţelor RCA, eliminarea supraaccizei şi reglementarea situaţiei abonamentelor radio pentru mijloacele de transport. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) îşi exprimă mulţumirea pentru reacţia imediată a Executivului, care a demarat acţiunea de control, pentru a verifica neregulile de la firmele de asigurări.
Transportatorii au atras atenţia asupra faptului că românii nu ar putea suporta o creştere a preţului poliţei RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea.