x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cum poţi proteja simplu şi eficient vopseaua maşinii?

Cum poţi proteja simplu şi eficient vopseaua maşinii?

14 Noi 2022   •   14:08
Cum poţi proteja simplu şi eficient vopseaua maşinii?
Sursa foto: Pexels

Strălucirea vopselei unei maşini noi este greu de păstrat şi de replicat. În încercarea de a-ţi îngriji autoturismul, ar fi indicat să-l protejezi de incidente, zgârieturi, fenomene meteo extreme, excremente de păsări şi chiar produse de curăţare periculoase. Iată la ce să fii atent dacă vrei ca maşina ta să strălucească în fiecare zi:

Unde o parchezi?

Locul în care îţi parchezi maşina este esenţial pentru îngrijirea ei. Dacă eşti unul dintre puţinii norocoşi proprietari ai unui garaj, viaţa ta este mult mai simplă decât a muritorilor de rând. Acolo trebuie să ai grijă doar să nu loveşti ceva în timpul manevrelor de parcare. În schimb, dacă eşti nevoit să cauţi parcare prin cartier sau ai un loc fix, trebuie să ai grijă la factorii externi care îţi pot afecta vopseaua. 

Pe lângă zgarieturile uşoare din trafic, cele mai multe pericole vin de sus. Cele pe care nu le poţi controla sunt fenomenele meteo extreme, cum ar fi grindina, care poate lăsa urme până la tablă pe maşina ta. 

Atenţie atunci când parchezi sub crengile copacilor! Pe lângă faptul că acestea pot fi doborâte de un vânt puternic, unele soiuri de arbori eliberează o rășina care, odată ajunsă pe tabla maşinii tale, creează o peliculă lipicioasă. Dacă nu o îndepărtezi la timp, va afecta vopseaua, de la estomparea strălucirii până la exfoliere. Cele mai periculoase sunt păsările. Excrementele zburătoarelor lăsate prea mult timp pe caroserie afectează vopseaua şi pot cauza coroziune. 

Cum o speli?

Spălarea maşinii ţine și de aspectul estetic, dar şi de întreţinerea şi prelungirea duratei de viaţă a unor componente exterioare; vopseaua nu face excepţie. În acest caz, opţiunile sunt multiple şi depind de condiţiile la care ai acces şi de cât eşti de dispus să te implici în această activitate. 

Dacă doreşti doar să plăteşti pentru un serviciu, ai de ales dintr-o gamă variată de spălătorii automate sau cu jet. În acest caz, trebuie să-ţi protejezi maşina de periile deteriorate care o pot zgâria, de angajaţii neglijenţi sau de produsele de curăţat de calitate îndoielnică. 

Mult mai uşor este să controlezi calitatea produselor şi acţiunea spălării atunci când te implici personal. Şi aici ai mai multe opţiuni. Dacă ai propriul aparat de spălare cu presiune, lucrurile sunt simple: îţi poţi curăța maşina în propria curte. O altă opțiune sunt spălătoriile self service, în care ai câteva minute pentru fiecare operaţiune în parte. Maşina poate fi spălată oriunde, chiar şi în parcare. 

Atenţie, însă, la locul în care aplici spuma activă. Evită să faci acest lucru în bătaia razelor soarelui pentru a nu risca să se usuce forţat şi să păteze. Spală maşina la umbră, folosește și un şampon pentru spălarea manuala, de preferat cu metoda celor două găleți, limpezeşte cu apă curată, iar la final aplică o protecţie pentru vopseaua auto.

Maşina personală sau de serviciu trebuie întreţinută din punct de vedere estetic şi tehnic. Dacă reparaţiile mari sunt lăsate pe seama specialiştilor din service sau ateliere auto, pentru intervenţiile minore te poţi implica personal. 

În ceea ce priveşte protejarea vopselei, ţine cont de faptul că stratul de culoare nu este doar un criteriu estetic distinctiv pentru maşina ta, ci şi o măsură de protecţie aplicată asupra caroseriei. De felul în care rezistă vopseaua în timp depinde durata de viaţă a tablei şi a componentelor pe care le acoperă. La scurt timp după apariţia zgârieturilor sau exfolierea vopselei, îşi face loc fenomenul de coroziune, extrem de dăunător pentru elementele metalice.

×