x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Invenţie de aur

Invenţie de aur

25 Noi 2015   •   22:00

Un inginer din Deva a reuşit să se întoracă de la Salonul internaţional de inventică de la la Bruxelles cu o medalie de aur. N-ar fi prima medalie pe care un român o aduce acasă, doar că invenţia care o însoţeşte ar putea crea o mică revoluţie la nivelul industreiei auto şi a construcţiilor.

Inginerul Corneliu Birtok-Băneasa a câştigat aurul cu o inovaţie care deja funcţioneză pe unele autoturime, dar şi pe câteva mijloace de transport în comun din Alba Iulia.

Deflectorul termic inventat de Birtok-Băneasa permite o creştere a puterii motorul cu 5% concomitent cu o reducere a consumului de carburant şi a emisiilor de noxe cu până la 7%.

Principiul de funcţionare al dispozitivului este de a proteja circuitul de admisie şi a filtrului de aer de căldurea eliminată de motor, crescând astfel randamentul sistemului.

Dispozitivul îşi arată utilitatea mai ales pe perioada de vară, atunci când temperaturile la motor sunt mai mari. Interesant este că principiul de funcţionare al deflectorului termic s-ar putea aplica cu succes şi în industria construcţiilor crescând randamentul centralelor termice şi al instalaţiilor pentru încălzire.
 

×
Subiecte în articol: Corneliu Birtok-Băneasa