x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Pașii de urmat după un accident ușor. Procedura simplă pe care trebuie să o știe toți șoferii

Pașii de urmat după un accident ușor. Procedura simplă pe care trebuie să o știe toți șoferii

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2023   •   12:30
Pașii de urmat după un accident ușor. Procedura simplă pe care trebuie să o știe toți șoferii

De multe ori se poate întâmpla să fii implicat într-un accident ușor în trafic, mai ales în zonele aglomerate.

Procedura în caz de accidente ușoare. Ce trebuie să faci dacă ești implicat într-un accident

În funcție de anumite caracteristici, accidentele pot fi ușoare sau grave. Cele ușoare au ca urmare doar pagube materiale, în timp ce coliziunile grave înseamnă și victime umane. 

Prin urmare, pentru ca evenimentul din trafic să fie considerat unul ușor, este nevoie să îndeplineascp două condiții :

  • să implice minimum un vehicul care să se afle în mișcare la momentul producerii accidentului.
  • să rezulte doar pagube materiale.

Termen de respectat

Dacă accidentul este grav, trebuie anunțate rapid autoritățile pentru salvarea vieții victimelor.

În cazul unui impact minor, indiferent de complexitatea acestuia, trebuie să îl declari în 24 de ore. În caz contrar, există sancțiunea  amenzii și chiar reținerea permisului auto, dacă soluționarea lui este realizată cu  implicarea poliției.

Recomandări

Soluționarea pe cale amiabilă a accidentelor ușoare este cea mai bună soluție. Nu au rezultate pagube grave iar majoritatea cauzelor sunt legate de nerespectarea distanței regulamentare, priorității sau schimbarea greșită a benzilor de circulație. 

  • Păstrează calmul - multe persoane au o reacție de panică. Ca șofer, trebuie să iei în permanență în calcul că există riscul să fii implicat în accidente ușoare. Acestea nu sunt mereu provocate din cauza ta, deci pot fi cauzate și de elemente pe care nu le poți controla, potrivit antena3CNN.
  • Asigură-te că nu există victime - Dacă nu este cazul, atunci poți concluziona că este vorba despre un accident ușor.
  • Discută cu celalalt șofer - daca și tu și celalalt șofer sunteți calmi, veți putea sa ajungeți rapid la un acord în privința încheierii unui formular de constatare amiabilă. Acesta se poate completa și semna pe loc. Tot pe loc faceți schimb de copii ale polițelor de asigurare.
  • Notifică dauna auto - contactează firma de asigurare de la care a achiziționat polița celalalt șofer, prin intermediul call center-ului acesteia si anunță dauna, în vederea obținerii avizării.
  • Avizarea daunei - avizarea și constatarea sunt elemente diferite. Pentru ca reparațiile să poată fi acoperite de către firma de asigurări, este necesara avizarea daunelor. Trebuie să furnizezi informații despre persoanele implicate în eveniment, cauzele producerii accidentului (ora, data, loc), date despre mașinile implicate, detalii despre starea mașinii avariate etc. Aceste informații pot fi obținute folosind polița de asigurare, cartea de identitate a șoferilor implicat în accident, permisul tău de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii și formularul de constatare amiabilă. 

După ce ai încheiat discuția cu firma de asigurări, vei obține și avizarea daunei, astfel că ai garanția că vei beneficia de decontarea cheltuielilor de reparație. În funcție de politica fiecărei firme de asigurări, poți alege să colaborezi cu un anumit service, potrivit Asirom.ro

 

×
Subiecte în articol: accident procedură accident usor