x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Tarife URIAȘE la service-uri auto. Prețuri triple și înțelegeri clandestine

Tarife URIAȘE la service-uri auto. Prețuri triple și înțelegeri clandestine

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2024   •   13:45
Tarife URIAȘE la service-uri auto. Prețuri triple și înțelegeri clandestine

Consiliul Concurenţei a dezvăluit practicile pe care le investighează în cazul mai multor service-uri auto din zona București-Ilfov. Tarife triple faţă de nivelul pieţei şi înţelegeri clandestine pentru a menţine prețurile uriașe. Șoferii au de pierdut deoarece asiguratorii ar putea scumpi poliţele RCA pentru a acoperi sumele mari cerute de ateliere. 

Astfel că 8 dintre cele mai mari service-uri auto din Bucureşti şi Ilfov sunt investigate de Consiliul Concurenţei. 

"Am primit o plângere din partea unei firme de asigurări. Sunt o serie de service-uri care practică, la reparaţii, închirierea maşinii de înlocuire, practică pe RCA nişte tarife foarte mari, mult dincolo de nivelul de piaţă. De 2-3 ori peste nivelul pieţei", spune Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Service-urile acţionează în defavoarea consumatorilor. Folosesc un preţ pentru o persoană fizică şi un preţ pentru asigurători. Asigurătorii sunt obligaţi să plătească factura pe care le-o trimite service-ul", a explicat Sergiu Costache, expert asigurări.

700 de lei/ora de manoperă, decontată prin RCA

Ora de manoperă ajunge la 700 de lei în cazul unei reparaţii decontată prin RCA, în timp ce un şofer care plăteşte personal este taxat de trei ori mai puţin. 

Totodată, în cazul unei reparaţii, un atelier auto a facturat intervenţia cu 58.000 de lei şi maşina de schimb cu 44.000 de lei. Aproape dublu faţă de evaluarea companiei de asigurări. 

  • Reporter: Aţi reparat recent maşina? 
  • Şofer: Acum am fost. 
  • Reporter: Cât aţi plătit?
  • Şofer: 2 becuri, 6 milioane. Bagă nişte preţuri de...
  • Reporter: Când aţi fost la service, cât aţi plătit?
  • Şofer: 6.800 de lei. La maşina mea e multă manoperă pentru a schimba lucruri mici. 

Înţelegerile ilegale făcute de atelierele anchetate sunt decontate în final tot de şoferi. Firmele de asigurare îşi vor recupera cheltuielile de la clienţi. "Orice cost excesiv la reparaţiile RCA va fi mutat de companii în preţul noilor poliţe. Dacă firmele plătesc nejustificat pentru reparaţii, asta va face ca cei care cumpără poliţe RCA să cumpere poliţe mai scumpe", explică Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Dacă se constată că service-urile au umflat în mod nejustificat preţurile, acestea pot fi sancţionate de către Consiliul Concurenţei cu amenzi care pot să ajungă până la 500.000 de lei. De asemenea, autorităţile pot să dispună încetarea acestor practici comerciale neloiale. Ancheta Consiliului Concurenţei ar putea dura câteva luni, potrivit observatornews.ro.

×