x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Test reușit cu mașina zburătoare

Test reușit cu mașina zburătoare

de Tudorel Muşat    |    14 Oct 2022   •   07:20
Test reușit cu mașina zburătoare

O „mașină zburătoare” construită de producătorul chinez de vehicule electrice Xpeng Inc. a efectuat primul său zbor public în Emiratele Arabe Unite. X2 este o aeronavă electrică cu două locuri, cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), care este ridicată de opt elice - câte două în fiecare colț al vehiculului.

Zborul de testare de luni, fără pilot, de 90 de minute, din Dubai, a fost descris de producătorul chinez ca fiind o „bază importantă pentru următoarea generație de mașini zburătoare”. Minguan Qiu, directorul general al Xpeng Aeroht, a explicat că a ales Dubaiul, pentru că „este cel mai inovator oraș din lume”. 

De la înființarea sa în 2013, AeroHT a efectuat peste 15.000 de zboruri cu echipaj uman în condiții de siguranță, cu scopul de a combina tehnologiile auto și aerospațiale pentru a dezvolta la scară largă vehicule zburătoare electrice domestice sigure. 

Printre prototipurile eVTOL anterioare se numără T1 în 2019, urmat de X1 în 2020. X2 este cea de-a cincea generație de „mașină zburătoare” a companiei. În ciuda lipsei roților, AeroHT se referă la X2 ca la o mașină zburătoare, deoarece are o mare parte din designul sedanului P7 de la XPeng Motors.

În trecut, XPeng AeroHT a împărtășit imagini aeriene cu X2 în timpul testelor în medii extreme și la altitudini mari, dar numai în China. 

 

×