x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Top 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a-i oferi maşinii tale o viaţă lungă şi liniştită

Top 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a-i oferi maşinii tale o viaţă lungă şi liniştită

22 Iul 2024   •   10:00
Top 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a-i oferi maşinii tale o viaţă lungă şi liniştită
Sursa foto: Shutterstock

Maşina a devenit o parte importantă a vieţii noastre zilnice, ceea ce înseamnă că şi ea are nevoie de atenţie. Indiferent că deţii o maşină abia scoasă de pe porţile fabricii sau una cu un număr suficient de kilometri, cu siguranţă îţi doreşti să o ai în viaţa ta cât mai mult timp, în stare optimă. Tratând-o cu grijă, nu doar că o vei putea ţine în funcțiune mai mult timp, dar vei şi economisi banii pentru reparaţii. 

 

Aşadar, iată care sunt paşii pe care să-i urmezi, pentru ca maşina ta să aibă o viaţă lungă şi frumoasă:

  1. Respectă perioada stabilită de producător pentru reviziile tehnice 

Producătorul auto sugerează perioada optimă pentru reviziile maşinii. Nu trebuie decât să faci o programare la mecanicul tău şi să te prezinţi cu maşina conform datelor stabilite. Aceasta constă în schimbarea filtrelor de polen şi de aer, completarea fluidelor, verificarea plăcuţelor de frână, a sistemului de climatizare, de iluminare şi de direcţie. 

 

  1. Optează mereu pentru produse de calitate 

Ştii deja cât de importantă este sănătatea pentru om. La fel este şi bunăstarea maşinii tale. Pentru asta, este necesar să nu faci rabat de la calitate. Fie că este vorba despre elemente mecanice, fie despre accesoriile auto, atunci când optezi pentru produse de calitate, de la producători autorizaţi, poţi avea siguranţa că ai făcut cea mai bună alegere pentru maşina ta. 

 

  1. Condu cu precauţie 

Nu mai este un secret pentru nimeni că infrastructura din ţara noastră lasă de dorit. Calitatea slabă a şoselelor este un factor important în ceea ce priveşte starea de bine a maşinii. Indiferent de oraşul în care locuieşti, e posibil să circuli pe porţiuni de carosabil unde asfaltul să nu fie la standardele normale. Nu mai punem la socoteală străzile şi bulevardele importante, care sunt, de multe ori, adevărate şantiere. 

Aşadar, condu cu o viteză care să îţi permită să observi şi să ocoleşti, în siguranţă, zonele avariate de carosabil. Acest lucru te va ajuta să faci mai puţine vizite la mecanic. În plus, îţi propunem să-ţi faci o evaluare proprie a stilului de condus. Accelerarea, schimbarea vitezelor și frânarea fără probleme pot ajuta la menținerea componentelor în timp, precum și la economisirea de combustibil.

 

  1. Încarcă bateria maşinii în mod regulat 

Este posibil să crezi că bateria maşinii trebuie încărcată doar atunci când este complet descărcată. Ei bine, află că încărcarea regulată poate prelungi durata de viață a bateriei, protejând-o de uzura viitoare și chiar inversând semnele de deteriorare existente. Un încărcător inteligent poate fi lăsat conectat, fără riscul de a supraîncărca bateria. Acesta va trece la un mod de întreținere pe termen lung, atunci când este complet încărcat. Această setare menține celulele bateriei sănătoase și lucrează pentru a repara orice uzură preexistentă, pentru a prelungi viaţa bateriei. 

 

Încărcarea regulată este deosebit de importantă, dacă folosești mașina doar pentru călătorii scurte. Călătoriile mai lungi îi oferă alternatorului şansa de a reîncărca bateria după pornirea motorului, astfel încât doar conducerea pe distanțe scurte poate epuiza, treptat, încărcarea.

 

  1. Fii un şofer responsabil 

Chiar dacă îți place să conduci cu viteză şi consideri că ai destulă experienţă, te sfătuim să nu o mai faci. Nu discutăm acum despre siguranţa rutieră, ci despre păstrarea maşinii într-o stare optimă. Pornirile și opririle bruște, vitezele mari și virajele ascuțite pun un stres excesiv asupra pieselor mașinii tale. Viteza excesivă forțează motorul să lucreze mai mult, forțând pistoanele și alte părți în mișcare să lucreze la o viteză mai mare decât cea optimă. Cu alte cuvinte, îi provoci un stres suplimentar maşinii tale. 


 

Respectă aceste cinci sfaturi şi vei vedea că maşina ta va fi alături de tine şi de familia ta pentru mult timp. Nu uita că starea ei de bine reprezintă siguranţa voastră, iar aceasta merită orice efort depus. 

×