x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Vrei o maşină SH? Sună un prieten!

Vrei o maşină SH? Sună un prieten!

de Sebastian S. Eduard    |    11 Mar 2014   •   14:48
Vrei o maşină SH? Sună un prieten!
Năravurile româneşti la cumpărarea unui automobil “second hand”

Alegerea unei maşini este un act emoţional demonstrează (dacă mai era nevoie) un studiu realizat de site-ul Autovit.ro şi ExactCC.

Anul trecut, pe piaţa internă 205.000 de masini second-hand şi-au schimbat proprietarul, iar alte 221.000 de maşini second-hand au fost aduse în ţară. Necunoaşterea legislaţiei în vigoare şi a drepturilor pe care cumpărătorii le au sunt factorii principali ce îi pot face vulnerabili pe aceştia în faţa unei posibile fraude , fie că este vorba despre starea precară a maşinii sau de lipsa unor acte esenţiale.

Interesant este faptul că atunci când vor să cumpere o maşină, la nivel declarativ, mulţi spun că vor apela la un service specializat sau la un mecanic, însă după achiziţionare se dovedeşte că prea puţin au făcut-o.

Când vine vorba despre recomandările privind achiziţionarea unei maşini second-had, pe primul loc ca grad de încredere sunt situate cunoştinţele şi prietenii (57%) şi abia pe locul doi mecanicii dintr-un service autorizat al marcii (46%). Orice cumpărător vrea o maşină cât mai buna din punct de vedere tehnic, însă mai puţin de un sfert dintre cei care şi-au luat automobil second-hand s-au dus la service autorizat pentru un diagnostic înainte de a-l cumpara.

Verificarea – o etapa esentiala

Orice cumparator vrea o masina cat mai buna din punct de vedere tehnic, insa mai putin de un sfert dintre cei care si-au luat automobil second-hand s-au dus la service autorizat pentru un diagnostic inainte de a-l cumpara. 42 % dintre cumparatori spun ca au verificat personal masina, 32% au evaluat-o impreuna cu un prieten care se pricepe la masini si doar 23% au dus masina la un service autorizat al marcii achizitionate.

Este interesanta diferenta ordinii acestor factori pentru cei care vor sa-si ia masina rulata in urmatoarea perioada. Verificarea personala este in acest caz abia pe locul patru, in timp ce verificarea cu un mecanic este plasata pe primul loc. Astfel, cei care urmeaza sa achizitioneze o masina declara ca o vor verifica impreuna cu un mecanic ales de ei (41%), impreuna cu un prieten care se pricepe la masini (39%), la un service autorizat al marcii (38%). Abia pe locul 4 se afla varianta “verific personal” (30%).

“Explicatia este simpla. Procesul de cumparare al unei masini este foarte incarcat emotional si desi initial avem un plan bine pus la punct si vrem sa parcurgem o intreaga lista de proceduri de siguranta, cand ajungem langa masina visata dorinta de a o avea cat mai repede este atat de mare incat ne face sa nu mai punem siguranta pe primul loc. De multe ori mai intai decidem emotional dupa care incercam sa gasim argumente rationale pentru a confirma decizia luata.” a declarat Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro.

O diferenta este vizibila si in cazul celor care au cumparat o masina in ultimele 12 luni: nivelul de incredere in informatiile prezente in cartea de service este de 75% in timp ce la cei care urmeaza sa achizitioneze o masina SH este de numai 59%.

La intrebarea “Ati verificat daca numarul de kilometri afisat pe bord este real?”, peste doua treimi dintre posesorii de masini seccond-hand au raspuns afirmativ, insa, culmea, 42% nu pot explica modul in care a fost facuta aceasta verificare si doar 27% spun ca au apelat la un tester autorizat.

Peste trei sferturi dintre cei care intentioneaza sa-si cumpere masini second-hand doresc sa verifice kilometrajul. Dintre acestia mai mult de 40% nu pot, insa, exemplifica procedura de verificare.

×