x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Adevărul, limbă ratată de adio la Dinu Patriciu

Adevărul, limbă ratată de adio la Dinu Patriciu

10 Sep 2012   •   11:52
Adevărul, limbă ratată de adio la Dinu Patriciu

Dupa ce zvonurile despre vanzarea Adevarul Holding au devenit ceva mai mult decat zvonuri, ziarul Adevarul s-a decis sa ii dedice patronului sau fostului patron un editorial vituperant sau scrisoare de recomandare in vederea imbalsamarii, in care sa il laude sau sa il critice. Cam multe necunoscute, dar avem doua certitudini: 1. articolul e semnat de Andrei Craciun, seful sectiei 'publicistica' si 2. Andrei Craciun nu prea are proprietatea unor termeni din limba romana (vezi 'aprioric'), drept care ii foloseste cam pe de dos, drept care reiese ca vrea sa-l felicite pe Dinu Patriciu, spunandu-i 'Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!'. De fapt, colegul nostru pare ca s-a decis sa ramana indecis sau, vorba unui banc de pomina, evaziv.

Reproducem cateva pasaje din acest articol mirific.

'Domnului Dinu Patriciu

Domnule Patriciu, aflu despre dumneavoastra ca sunteti trist. Imi pare rau. Va veti desparti sau nu de Adevarul Holding - noi, jos, la talpa ziarelor, nu stim tot si poate ca e mai bine sa nu stim. Ce stim insa: nu ne-a fost usor in toata criza, ne-a fost foame.

Am fost de rasul lumii, pe unde mergeam radeau de noi ca de o categorie defavorizata. 'Uite, saracii, sunt angajatii lui Patriciu!", asa ne ziceau. Si lucruri mai rele s-au spus despre domnia voastra. E drept ca pana si noi, angajatii, am dat uneori semne de nervozitate si am mai renuntat la eleganta stilului. Am vorbit cu pacat, e posibil sa ne fi scapat cate un 'Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!" pe la colt, ingrozitor de romaneste. S-a gresit, n-am stiut cum se face. Si n-a fost unul sa il aud ca intreaba dezinteresat: 'Dar de ce sa ii fie rusine lui Dinu Patriciu si sa nu-mi fie si mie?".

Saracii ii urasc pe bogati. Sunteti urat, domnule Patriciu, de multi cetateni din tara noastra, nu in urma unui minim proces rational, ci, asa, in mod traditional, aprioric si fara posibilitatea unui recurs. (…)

V-am suspectat ca vreti numai sa va impuneti ca editorialist (ati reusit) (...).

'Domnule, sunt sigur ca multi v-au turnat miere in ureche. Imi imaginez scena. Intimii: Coane Dinule, esti un vizionar! N-ati fost, domnule Patriciu, niciun vizionar, dar ati fost curajos, ceea ce nu este mai putin. Altii vor spune, desigur, ca v-ati facut mendrele cat sa fiti achitat in 'Dosarul Rompetrol". Vorbe de vietasi ai parerilor mici'. (...)

Domnule Dinu Patriciu, totul va continua sa ne desparta: veti fi pana la sfarsit patron, eu voi fi, tot pana la sfarsit, un oarecare angajat sau nici macar atat, sunteti libertarian, raman la stanga, ba chiar am insolenta sa cred ca moneda unica europeana este o fictiune necesara. Dar trebuie sa ies din rand si sa spun: la 'Adevarul" am fost mereu liber, parol!'

Articolul integral aici.

×