x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri ANI a identificat în primele şase luni din 2017 averi nejustificate de peste un milion de lei

ANI a identificat în primele şase luni din 2017 averi nejustificate de peste un milion de lei

05 Iul 2017   •   16:59
 ANI a identificat în primele şase luni din 2017 averi nejustificate de peste un milion de lei

Agenţia Naţională de Integritate a identificat, în primele şase luni ale anului, 133 de incidente de integritate şi a constatat averi nejustificate de peste un milion de lei. 

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada ianuarie - iunie 2017, Agenţia a finalizat 774 de dosare, în care s-au identificat 133 de incidente de integritate: 81 cazuri de incompatibilitate, 36 cazuri de conflicte de interese administrative, 3 cazuri privind constatarea unor diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate, dar şi 13 cazuri de conflicte de interese penale. 

De asemenea, diferenţa totală constatată în cazurile de averi nejustificate este de 1.059.594 lei (aproximativ 237.655 euro). 

Cele 133 de incidente de integritate au vizat 122 de persoane, respectiv un deputat, un subprefect, 29 de primari, 20 de viceprimari, 31 de consilieri locali, un consilier judeţean, doi funcţionari publici cu statut special, 24 de funcţionari publici, 13 persoane cu funcţii publice de conducere din cadrul instituţiilor. 

În perioada de referinţă, constatările Agenţiei au fost menţinute în 181 de cazuri, fie prin deciziile definitive şi irevocabile ale instanţelor, fie prin necontestarea raportului de evaluare. Astfel, 116 cazuri în care au fost constatate situaţii de incompatibilităţi, 62 de cazuri în care au fost constatate situaţii de conflicte de interese administrative, dar şi 3 cazuri în care instanţele de judecată au dispus confiscarea unor diferenţe nejustificate, care însumează 597.139 lei (aproximativ 131.553 euro). 

Mai mult, instanţele de judecată au dispus condamnarea la închisoare cu suspendare în două cazuri de fapte penale pe care ANI le-a înaintat organelor de cercetare penală. 

Tot în primele şase luni, ANI a implementat măsuri de educare şi prevenţie: instruirea a 300 de persoane în ceea ce priveşte optimizarea procesului de completare a declaraţiilor de avere şi de interese electronice; acordarea a 424 de puncte de vedere referitoare la posibilitatea producerii unei stări de incompatibilitate sau a unui conflict de interese, precum şi la modalitatea de completare/ depunere a declaraţiilor de avere şi de interese; lansarea mecanismului de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice (PREVENT) în acord cu prevederile legale. 

De asemenea, pe pagina de Internet a Agenţiei a fost lansată o secţiune distinctă, destinată informării persoanelor cu atribuţii în implementarea prevederilor Legii nr. 184/2016 şi au fost încheiate două protocoale de colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", ce au ca obiect dezvoltarea de programe de pregătire în domeniul integrităţii publice. 

În plus, a fost finalizat programul postuniversitar "Integritate Publică şi Politici Publice Anticorupţie", derulat în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: ani averi